Geboortefotografie Veldhoven – De geboorte van Caiden

De geboorte van Caiden

Het is hartje winter wanneer ik voor het eerst een bericht krijg van Ingrid. Ze verwacht samen met haar man Robin medio Juli hun derde kindje.

Via bekenden heeft ze al het een en ander voorbij zien komen over geboortefotografie en niet lang daarna mag ik persoonlijk met ze kennismaken.

Ze wonen in een van de mooie Brabantse dorpjes die Nederland rijk is.  Bij binnenkomst proberen de twee oudste kindjes hun slaap te vinden. Maar probeer maar eens te slapen als je weet dat papa en mama bezoek hebben, en het gaat ook nog eens over de baby. Met een lach op mijn gezicht bekijk ik tussen ons gesprek door hoe het ritueel van naar bed brengen er aan toe gaat. Wanneer ze om beurten even uit bed komen ben ik zo blij dat dat niet alleen bij ons gebeurd. Gelukkig slapen ze niet veel later, hoewel ik het prachtig vond om ze even te mogen zien.

Ingrid wil graag de geboorte vast laten leggen maar maakt zich zorgen of ik wel op tijd kan zijn omdat ze weet dat ze snel zal gaan bevallen. Van haar verloskundige heeft ze al de vraag gekregen z.s.m. te bellen zodra de geboorte zich aankondigt. We praten mijn werkwijze door en maken goede afspraken samen zodat ik op tijd kan vertrekken. Bij de geboorte zal ook Ingrid’s zusje zijn wat het voor haar extra bijzonder maakt. Vlak voor ik vertrek laat Robin nog zien wat hij allemaal aan het klussen is voor de baby. Ik verheug me nu al om voor dit mooie gezin de geboorte van hun derde kindje te mogen vastleggen.

De maanden gaan voorbij, Ingrid voelt zich gelukkig goed. Voordat we het weten gaan we al richting het einde van haar zwangerschap. Vooral een zwangerschap van een derde kindje gaat vaak zo snel voorbij. Wanneer Ingrid begin juli laat weten dat de controle’s gelukkig weer goed waren weet ze zeker dat we elkaar snel gaan zien. Ze heeft al een paar avonden voorweeën maar nog geen echte regelmaat. Vooral bij een derde zwangerschap ga je zo vergelijken met eerdere geboortes. Bij de oudste twee kindjes begon de bevalling 1.5 week na de start van de voorweeën dus we zijn heel benieuwd ….

In de dagen die volgen komen we in Nederland in een enorme hittegolf terecht met temperaturen boven de 40 graden. De één na de andere mama vraagt of ik weet of ze in het ziekenhuis airco hebben en gelukkig is dat er. Met iedere dag die voorbij gaat ben ik zo blij voor ze dat de bevalling nog niet gestart. Ingrid heeft blaasontsteking en bevallen met een blaasontsteking is geen pretje, maar gelukkig blijft alles rustig.

Is de geboorte nu begonnen?

De dag van de afspraak met de verloskundige is aangebroken maar nog geen baby. Na controle blijkt ze 3 cm ontsluiting te hebben en de verloskundige heeft een poging gedaan om de geboorte natuurlijk te laten starten (strippen, dat is het handmatig losmaken van de vliezen v.d. baarmoeder). Ingrid begint het spannend te vinden na een bevalling van 6,5 uur bij Kieran hun eerste kindje en 2,5 uur bij Cait, wat zullen de komende dagen ons gaan brengen…

Die avond lijkt er regelmaat te zitten in de weeën en we spreken af dat als het zo het komende half uur blijft ik langzaam naar ze toe zal rijden. Een half uur later komt voor de zekerheid de verloskundige langs en blijft ook even bij ze. Het blijkt nog te onregelmatig te zijn en we wachten nog even af.

Na een gebroken nacht voor Ingrid en Robin is tegen de ochtend weer alles rustig tot zondagavond…

Zondag 21 juli rond 20:30 uur

Ingrid laat weten dat ze flinke krampen heeft die met regelmaat terugkomen. Een half uurtje later laat ze weten dat ze richting het ziekenhuis gaan, ze blijkt 4 cm ontsluiting te hebben. Gelukkig ben ik voorbereid en binnen letterlijk 5 minuten zit ik in de auto. Het is iets voor 22:00 uur wanneer ik de verloskamer binnenloop. Ingrid ligt op haar linkerzij met Robin naast zich. Ingrid’s zusje is gelukkig al meegekomen. Aan haar ademhaling en houding bij de weeën lijkt het dat dit niet heel lang meer zal duren. Ze heeft niet in de gaten dat ik er ben (dat is precies wat we moeten hebben, zo wordt haar rust niet verstoord en kan ik rustig alle mooie momenten vastleggen).

Een aantal weeën later begint Ingrid al druk te voelen. Ze mag van haar rug naar haar zij draaien en zoals verwacht zal hun kindje ieder moment geboren worden. Robin straalt een en al vertrouwen in Ingrid uit, zijn blik vertelt hoe trots hij op Ingrid is. Nog heel even en zijn liefste vriendinnetje gaat hun derde kindje op de wereld zetten.

Voor Ingrid’s zusje begint t heel spannend te worden en even weet ze niet waar ze moet staan en wat ze voor ze kan betekenen. Gelukkig voelt de verloskundige dit direct aan en geeft haar een aantal opties waar ze zou kunnen staan. Van haar gezicht straalt de spanning van het moment af. Ingrid krijgt het teken dat ze gerust actief mag meewerken om hun kindje geboren te laten worden. “Nee” zegt ze met haar wijsvinger die aangeeft dat iedereen even moet wachten, ze heeft een wee.. Ja die wee is een van de laatste weeën die ze zal krijgen voor de geboorte.

Langzaam wordt het hoofdje geboren, haalt de verloskundige heel vakkundig de navelstreng van het hoofdje af en mag Ingrid haar handen uitstrekken. Op eigen kracht pakt ze om22:18 uur haar zoon aan die de naam Caiden krijgt. Ze hebben een zoon gekregen! Vol emotie, blijdschap, trots en zoveel meer wat er door haar heen gaat wordt hij van alle kanten bekeken. Wat is dit mooi, wat hebben ze hier naar uitgekeken!

Met verbazing kijkt ze me aan en kan het bijna niet bevatten hoe snel dit is gegaan. Gelukkig voelt ze zich heel goed en genieten ze direct van dit moment. En dan wacht het bijzondere moment voor Ingrid’s zusje om de navelstreng door te knippen.Voordat ze de navelstreng doorknippen voelt ze samen met Ingrid naar de hartslag in de navelstreng en wanneer deze is uitgeklopt wordt de navelstreng doorgeknipt.

Lieve Ingrid & Robin, nogmaals van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon. Hopelijk mag het geboorteverhaal en de foto’s jullie keer op keer meenemen naar dit mooie moment. Geniet van jullie mooie gezin.

Liefs Mirjam x

Mirjam Cremer & Diede Verschuuren Birthphotographers and writers of Birth Stories

Pure Life Geboortefotografie: Gespecialiseerd in zwangerschap– geboorte- en Newbornfotografie

werkzaam in de Regio’s Zuid-Limburg, Noord en Midden-Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant, Gelderland en Utrecht

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd