De geboorte van Mateo

Het is eind september wanneer ik voor het eerst een bericht van Maxime krijg. Samen met haar vriend Ricardo verwachten ze begin februari een zoon. Niet veel later mag ik ze persoonlijk leren kennen, vanaf het eerste moment zie ik een stralende zwangere die geniet van het voorrecht om mama te mogen zijn. 

Dit wondertje zal het zesde kindje zijn in dit warme gezin en zijn broertjes en zusjes kunnen niet wachten om hem te mogen ontmoeten. Uit een eerdere relatie hebben Ricardo & Maxime vier kinderen en om de week vormen ze dus een fantastisch gezin van 5 en binnen een aantal maanden 6 kinderen. Vanwege de grootte van hun gezin en het drukke werkschema van Ricardo heeft Maxime ervoor gekozen full-time bij de kinderen te zijn. Haar schema is dan ook met gemak net zo druk als twee full-time banen en ze geniet van alle ontwikkelingen die ze van de kinderen mag meekrijgen.

Maxime hoopt op thuisbevalling voor laatste zwangerschap

Al vrij snel weten ze beide zeker dat ze de geboorte heel graag willen laten vastleggen. Voor Maxime wordt dit de 4e zwangerschap bij dezelfde verloskundigenpraktijk en deze laatste keer hoopt ze toch echt samen met verloskundige Veroniek de bevalling te mogen doen. Veroniek heeft alle zwangerschappen met ze meegeleefd en is voor Maxime heel belangrijk geweest in de afgelopen jaren. Ze weet dat de kans groot is dat ze aan het einde van de zwangerschap overgedragen zal worden aan het ziekenhuis, maar toch hoopt ze stiekem op een thuisbevalling. Een laatste zwangerschap, ze genieten van alles en tot in de puntjes wordt alles klaargemaakt. Langzaam mogen ze de weken gaan aftellen. 

Maxime weet bijna zeker dat ze de zwangerschap niet zal uitdragen. Ze kent haar lichaam heel goed en het zou haar verbazen als ze deze keer de veertig weken zou halen. Zelf heeft ze de datum 19 januari in gedachte. Ze is dan 37 weken zwanger, een mooie datum voor een thuisbevalling. 

De weken gaan voorbij en langzaam wordt het toch wel heel spannend. Ze kunnen niet wachten op de grote dag dat ze hun zoon gaan ontmoeten. Hij houdt het ook echt als een verassing want bij iedere echo liggen de handjes keurig voor z’n gezichtje. 

Vliezen van Maxime breken bij 36 weken zwangerschap

Op 11 januari maakt deze kleine man het even spannend met een zwangerschapstermijn van 35 weken en 6 dagen en heeft Maxime het idee dat haar vliezen gebroken zijn. Na controle in het ziekenhuis wordt gedacht aan een hoge vliesscheur, na een nachtje hotel Zuyderland mag ze gelukkig vrij snel weer naar huis. Wel moet ze om de twee dagen terug naar het ziekenhuis voor een CTG en weet ze dat de inleiding op donderdag 19 januari gepland staat. Gelukkig blijft haar buik de komende dagen op een paar harde buiken na rustig. Tot ze op woensdag 18 januari rond 16:00 laat weten dat haar vliezen nu helemaal gebroken zijn. Toch een eigen willetje en een eigen gekozen geboortedag. Ze besluiten thuis nog even af te wachten op de weeën voordat ze naar het ziekenhuis gaan. 

Een half uur later nemen de krampen toe en gaan ze naar het ziekenhuis. Gek genoeg nemen de krampen eenmaal in het ziekenhuis weer af en wordt haar buik weer rustig. Na overleg besluiten ze toch nog even naar huis te gaan om daar de rust proberen te vinden. De volgende dag om 07:00 uur mogen ze zich weer melden in het ziekenhuis tenzij de bevalling eerder start. 

Bevalling in Geboortecentrum verloopt anders dan gehoopt

Helaas blijft alles rustig en zijn ze rond 07:15 uur in het Geboortecentrum om de bevalling in te leiden. Na controle blijkt ze 1 cm ontsluiting te hebben en is haar lichaam nog niet helemaal klaar om te gaan bevallen. Ze krijgt medicatie om haar baarmoeder voor te bereiden op de ontsluiting. Tegen 12:00 uur heeft Maxime regelmatige weeën en de verloskundige adviseert om niet te lang te wachten met bellen. Binnen vijf minuten vertrek ik naar het ziekenhuis op weg naar verloskamer 9. Haar wens is om in bad te bevallen dus Ricardo laat nog weten dat ze bezig zijn met verloskamer 1. Ervan uitgaande dat ze bij aankomst al lang in kamer 1 zijn kom ik bij totaal het verkeerde stel binnen…. “Oeps, sorry…” Gelukkig kunnen we er allemaal om lachen. 

Wanneer ik de verloskamer binnenstap vangt Maxime haar weeën op in bad, de weeën zijn krachtig en ze ligt helemaal in haar eigen bubbel de weeën op te vangen. Ze heeft nauwelijks in de gaten wat er om haar heen gebeurt. Bij controle blijkt ze 3 centimeter ontsluiting te hebben. Stiekem had ze gehoopt al iets verder te zijn maar we weten allemaal hoe snel Maxime bevalt als haar weeën eenmaal goed doorzetten en krachtig zijn. Ze probeert in verschillende houdingen haar weeën op te vangen en gaat onder de douche, lopend, hangend over het bed en zittend op de bal. Ricardo blijft geen wee bij haar uit de buurt en samen vangen ze iedere wee op. Ook rond 15:00 uur is de ontsluiting nog niet verder gekomen en ze geeft aan het niet meer te trekken, ze wordt vermoeid is teleurgesteld en ze wil pijnmedicatie. Waarom duurt het nu zo lang vraagt ze zich af, maar nog steeds hebben we allemaal het vertrouwen dat als haar weeën eenmaal krachtig genoeg zijn ze zo haar zoon in haar armen heeft. Ze krijgt een lichte vorm van pijnmedicatie en daarmee kan ze zich heel goed ontspannen. Het geeft precies de rust die ze nodig had.

Geboorte van Mateo: Een ontroerend moment van babygeluk

Het is net iets na 17:00 uur wanneer de weeën ineens veranderen, ze worden krachtiger en al vrij snel heeft ze drukgevoel. Na controle blijkt ze al bijna volledige ontsluiting te hebben en een paar weeën later mag ze starten met persen. Nog geen drie persweeën later mag ze haar handen al uittrekken en wordt er een prachtig mannetje geboren om 17:50 uur. Van alle kanten wordt hij bewondert en bekeken en alle pijn is vergeten. Naar dit moment hebben ze zo uitgekeken. Het is een prachtig fijn mannetje met lange zwarte haartjes en een heel fijn gezichtje. Direct gaan ze vergelijken en zien ze dat hij echt één gezicht is met zijn broer Mayce. Tranen rollen over hun wangen, lief klein mannetje wat ben jij welkom! 

Met trost vertellen ze dat hij de naam Mateo mag dragen en de eerste familie wordt gebeld. Cayden staat met oma en opa al te trappelen om te komen kijken en de andere kids kunnen ook niet wachten tot ze hem voor het eerst mogen zien en knuffelen. 

Nadat Mateo en Maxime verzorgd zijn mogen ze naar de kraamafdeling en onderweg staat Cayden met opa en oma al te wachten. Even wordt hij van de spanning verlegen maar zijn nieuwsgierigheid wint het en snel kruipt hij bij Maxime op schoot. Gelijk is hij enthousiast en met trost mag hij met mama in de rolstoel en Mateo in zijn wiegje voor hem naar de kraamafdeling gaan. De kamer vult zich met babygeluk, hoe kan je wereld nog mooier en rijker worden dan op dit moment. 

Felicitaties aan het prachtige gezin!

Lieve Maxime, Ricardo, Demian, Mena, Nika, Cayden & Mayce van harte gefeliciteerd met de geboorte van Mateo. Geniet van deze mooie tijd samen. Het was een voorrecht jullie te mogen leren kennen en dit mooie moment voor jullie te mogen vastleggen. Jullie mogen zo trots zijn op jullie prachtige gezin. 

Liefs Mirjam

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd