fbpx

De geboorte van Milan

Door 24 juni 2017 Nieuws

Het blijft bijzonder wanneer je beste vriendin je toevertrouwt dat ze er klaar voor zijn om een gezin te starten. De gesprekken die je dan samen als vriendinnen krijgt versterken de band alleen maar meer. En niet veel later blijkt Melitta inderdaad zwanger te zijn. De vrienden waar we in het verleden vooral mee gingen stappen worden ineens papa en mama en gaan een volgende stap in hun relatie beleven.

Omdat ze weten dat ik mijn werk met volledige passie doe, komt natuurlijk het onderwerp geboortefotografie regelmatig ter sprake. Maar of ze dan echt op zo’n intiem moment een derde willen toelaten weten ze nog niet. De geboorte van je eerste kindje is al spannend genoeg en dat er dan ook nog eens een vriendin erbij is om dit professioneel vast te leggen brengt ze aan het twijfelen. De geboorte van je kind, dat is toch iets dat je vooral met z’n tweeën beleeft?

Met het vorderen van de zwangerschap begint het idee van geboortefotografie een ander beeld bij ze te krijgen. Nu ook nog blijkt dat hun kindje middels een geplande keizersnede ter wereld zal komen, realiseren ze zich steeds meer dat door alle spanning veel aan ze voorbij zal gaan. Melitta geniet van haar zwangerschap en langzaam maakt de onzekerheid over alle nieuwe dingen die op ze af komen plaats voor nieuwsgierigheid naar de geboorte van hun kindje. Maar hoe kun je nu van een keizersnede een mooie, pure en zachte reportage maken? In de verbeelding van Sander en Melitta is een operatie toch vooral een zenuwslopende en bloederige gebeurtenis. Iets dat je niet graag in beeld wil brengen, toch? Na het bekijken van diverse geboortereportages die gemaakt zijn tijdens een keizersnede verandert hun beeld compleet. Ze zien steeds meer momenten die wellicht als een flits aan ze voorbijgaan tijdens de geboorte.

Na een aantal goede gesprekken spreken we af dat ik mijn werk doe zoals ik erachter sta en dat ik de foto’s van de geboorte zelf pas laat zien op het moment dat ze daar aan toe zijn. Alledrie hebben we hier een goed gevoel over en zo wachten we langzaam tot de datum van de geboorte nadert.

Over een week is het 14 juni en dan is het zover. Sander verheugt zich enorm en samen tellen ze de dagen af. Tot zijn verbazing is hij nog niet zenuwachtig maar heeft hij er alleen maar veel zin in om hun kindje te gaan ontmoeten. Alsof de geboorte van je kindje nog niet spannend genoeg is staan ze ook nog op het punt om te gaan verhuizen naar hun nieuwbouwwoning. Terwijl Sander afleiding zoekt in hun verhuisplannen wordt Melitta geplaagd door de typische dromen die heel herkenbaar zijn voor zwangeren. Regelmatig komt de keizersnede en de angst dat haar kindje verwisseld wordt in haar dromen voorbij. Voor haar omgeving erg vermakelijk maar voor een hoogzwangere mama een bloedserieuze zaak. Inmiddels is het 13 juni, de dag voor de geplande keizersnede. Naar verwachting zal het een drukke dag worden in het geboortecentrum dus ze krijgen alleen nog maar de tijd te horen waarop ze zich mogen melden in het ziekenhuis. Het blijft nog even afwachten hoe de ochtend verder zal verlopen. We spreken af dat ik op afstand zal blijven maar wel al in het ziekenhuis aanwezig zal zijn op het moment dat zij zich mogen melden op de afdeling.

Melitta houdt mij goed op de hoogte en heeft alles netjes klaar staan, zelfs de eerste pakjes zijn mooi op maat ingepakt.

14 juni, het is zo ver. Om half 11 mogen Sander en Melitta zich melden op de kraamafdeling van het Geboortecentrum Zuyderland. Zelf blijf ik zoals beloofd op afstand en wacht tot ze een definitieve tijd hebben voor de keizersnede. In alle rust bereiden ze zich voor op wat komen gaat vandaag. Aan de appjes van Melitta is te merken dat ze echt enorm gespannen is, en ik zou liegen als ik zou zeggen dat het mij niks doet. Inmiddels begin ik zelf toch ook wel gezonde spanning te voelen en voel ik me vooral enorm vereerd dat ik bij dit bijzondere moment aanwezig mag zijn.

Na een uur word ik gebeld door Sander: “Waar ben je?”. Aan zijn stem hoor ik dat hij toch een beetje zenuwachtig is, al geeft hij dat zelf nog niet echt toe. Er is een schatting gemaakt dat ze rond 13:00 uur naar beneden zullen gaan om zich voor te bereiden op de keizersnede. Samen met Sander lopen we naar kamer 2 waar Melitta gespannen in bed ligt. Emotioneel zeggen we elkaar gedag en vanaf dat moment probeer ik op de achtergrond te blijven, hoewel dit bij vrienden een echte uitdaging is. In dit geval blijkt een beetje afleiding beter te helpen dan op de achtergrond blijven en we kletsen dan ook gezellig over de vooruitgang van hun nieuwe huis. Dit doet Melitta goed, zo hoeft ze even niet te denken aan wat er gaat gebeuren en gaat de tijd ineens een heel stuk sneller voorbij. Om te voorkomen dat Sander toch nog iets mist van de geboorte door van zijn stoel te vallen gaan we nog snel even een broodje halen. Niet veel later worden we gebeld met de mededeling dat de ok klaar is om ze te verwelkomen. Het is zover! Ze mogen naar beneden en dan zal het ook niet lang meer duren voor zij hun kindje gaan zien. De spanning is van hun gezichten af te lezen. De allerlaatste check wordt gedaan en Melitta wordt door de verpleging naar de ok begeleid. Sander en ik mogen nog even wachten tot het team de rust heeft gehad de ruggenprik te plaatsen. Tijdens het wachten worden we naar een aparte ruimte begeleid waar Sander ineens begint te ijsberen. Tja, en wat doe je dan als vrienden in zo’n zenuwslopend kamertje.. Uiteraard een selfie in ons prachtige smurfenpak. 😉

Niet veel later mogen we de ok betreden en mag Sander naast Melitta plaatsnemen, de keizersnede wordt gestart. Het is iets na 14:00 wanneer het doek omlaag gaat en dan is het moment van de geboorte aangebroken! Sander en Melitta mogen zien hoe hun kindje geboren wordt. Om 14:12 uur wordt hun eerste kindje en prachtige zoon Milan is geboren! Wat een geweldig moment en vol ongeloof krijgt Melitta hun kindje op haar borst gelegd. Een magisch en emotioneel moment waarbij ik het zelf achter mijn camera niet helemaal droog kan houden. Elke geboorte is bijzonder, maar de geboorte van het kindje van je beste vriendin meemaken is extra speciaal.

Gelukkig gaat het goed met Melitta en mag ze al snel naar de recovery om daar even tot rust te komen. Ondanks dat Melitta’s ouders in Budapest wonen, wil ze graag de traditie in stand houden. In Budapest is het de gewoonte dat de vader van het kindje de opa en oma belt als het geboren is. Zo is er voor Sander een mooi briefje met tekst voorbereid en belt hij gespannen zijn schoonouders op. Het is zo mooi om te zien dat er niet veel woorden nodig zijn om elkaar te begrijpen als je elkaars taal niet spreekt. Ook Sanders moeder kan niet wachten haar kleinzoon te ontmoeten, en als een trotse oma zit ze dan ook al een tijdje in de ontvangstruimte te wachten.
Door middel van een videogesprek kunnen opa en oma alvast een beetje genieten van de eerste momenten van hun kleinzoon. Al snel mag Melitta naar haar eigen kamer en daar komen dan ook opa en oma gelijk kennismaken met hun lieve en tevreden kleinzoon Milan. Het is mooi om ook dit moment voor ze vast te kunnen leggen. Voor mij is het tijd om te vertrekken, wanneer ik achterom kijk zie ik twee jonge ouders stralend van geluk genieten van hun kindje.

Lieve Sander en Melitta,
 nogmaals van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie prachtige zoon. Het vertrouwen om de geboorte van jullie kindje te mogen vastleggen en dit samen te mogen beleven was een enorm voorrecht. Jullie mogen trots zijn op jullie prachtige gezinnetje, en na lang wachten kan het genieten nu echt beginnen.

Liefs Shirley

1 reactie

  • Tatjana ten Bruggencate schreef:

    Wauw Melitta en Sander super mooi ik ben blij dat wij het ook van dicht bij allemaal mogen mee maken ook Naomi. Geniet van jullie mooi gezinnetje ???

    Groetjes Tatjana

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.