De geboorte van Noortje

Vanaf het moment dat Anne zwanger is weet ze zeker dat ze de geboorte graag wil laten vastleggen. In haar werk als verloskundige ziet ze hoe ingrijpend, mooi en intens een geboorte is. Ze kunnen niet wachten om dit allemaal zelf te mogen meemaken en ervaren. Na zoveel ouders begeleid te hebben tijdens hun zwangerschap en geboorte mag Anne het nu allemaal zelf ervaren.

Zorgen en inleiding bij zwangerschap van Anne

De zwangerschap verloopt alleen anders dan ze gehoopt hadden. Er zijn zorgen over de groei van hun kleintje. Inmiddels weten ze dat ze een meisje verwachten. Wanneer tijdens de controle’s blijkt dat haar baarmoederhals aan het verkorten is nemen de zorgen alleen maar toe. Over de risico’s hoef je Anne niets uit te leggen en dat maakt het eigenlijk nog spannender.

Tegen het einde van haar zwangerschap is het klaar, ze tellen samen de dagen af tot de geplande inleiding. Vanwege de groei was er al een inleiding gepland, nu de laatste dagen haar bloeddruk stijgt en deze maar niet wil zakken is het helemaal klaar. Vooral dat ze haar meisje rustiger voelt worden in haar buik in combinatie met de hoge bloeddruk maken haar bezorgd.  Samen met Dominique en haar collega’s besluit ze op zondag 18 december dat de inleiding gestart wordt. Diezelfde avond nog krijgt ze een ballonkatheter die haar lichaam zal voorbereiding op de bevalling.

De dag van de geboorte

Maandag 19 december

Rond 08:30 uur laat Anne weten dat haar vliezen gebroken zijn en het vruchtwater helder is. Een enorme opluchting want ze wil ontzettend graag in bad bevallen. Tegen 11:00 uur laat Dominique weten dat de weeën gestart zijn. Een uurtje later laat Dominique weten dat Inge, één van haar collega’s en vriendinnen er al is. Dat Inge na een nachtdienst gedraaid te hebben al bij Anne & Dominique is, is voor mij een teken dat het serieus is. Bij het openen van de deur van verloskamer 1 hoor ik Anne al zuchten, dit is inderdaad serieus. In bad vangt ze de weeën op die regelmatig en krachtig aanwezig zijn. Dominique zit achter haar en aan weerszijde haar collega’s en vriendinnen Rian & Inge. Dat de weeën zo krachtig zijn en zo snel zouden komen daar was Anne niet op berekend.

De spanning, scherpe pijn en vermoeidheid nemen de overhand. Wanneer na controle blijkt dat de ontsluiting nog ongeveer gelijk is laat ze weten dat het genoeg is. Tranen lopen over haar wangen en ze valt tegen de armen van Dominique aan. Ook voor Dominique is het heel heftig om haar zo te zien en hij ziet ook aan Anne dat het echt op is. Inge kijkt bezorgd op de monitors en ziet de hartslag van hun meisje regelmatig dippen. Ook Anne hoort het en krijgt het op de achtergrond mee.

 

Eenmaal uit bad hersteld de hartslag niet terwijl de weeën continu blijven doorgaan. Ongelofelijk hoe sterk haar lichaam is. Zonder een druppel medicatie is haar lichaam na het breken van de vliezen zelf de weeën gaan aanmaken. Maar die weeën maken haar collega’s bezorgd in combinatie met de hartslag van hun meisje. Ze besluiten weeënremmer te geven om hun meisje even op adem te laten komen. Zelfs na het geven van de medicatie komt ze niet tot rust en stabiliseert haar hartslag niet.

Rustig en kalm komt de gynaecoloog voor de derde keer op de kamer. Ze praat tegen Anne en geeft aan: “Je zult het wel in de gaten hebben, het is klaar. We gaan niet verder, we gaan richting de ok”. Natuurlijk had ze dit zelf al ingeschat, maar nu is ze zelf die mama. Nu is het haar gezin, haar lichaam, haar kind. Verstandelijk weet ze dat dit echt het allerbeste is. Dat ons doel is een gezonde mama en baby maar dit doet pijn…. Dit is zo wat ze niet wilde, na een moeizame zwangerschap nu ook een sectio…. Tranen lopen over haar wangen en ook Dominique houdt het niet droog.

Ineens gaat alles zo snel en dan tijdens het wachten voor de ok breekt Dominique de spanning. Hij zegt: “Het is vast een heel schattig kind”. Nou dat is het zeker en het is haar ook geraden na zoveel zorgen de afgelopen maanden. Niet veel later mogen we de ok ruimte op. Anne heeft inmiddels een ruggenprik gekregen en na even te dralen durft Dominique achter Anne plaats te nemen. Inge en Rian gaan beide mee om ze te ondersteunen. De operatie gaat snel van start en met een beetje trekken en duwen wordt er om 13:30 uur een klein hoofdje geboren. Niet snel daarna wordt ze helemaal geboren en moet ze even bijkomen van alle indrukken. Al vrij snel huilt ze en laat ze zien hoe krachtig ze is.

Geboorte van Noortje na spannende uren van zorgen en emoties

Tranen van opluchting en emotie rollen over Anne en Dominique’s gezicht. Niet alleen Anne en Dominique maar ook Inge & Rian vliegen elkaar in de armen en de tranen gaan de vrije loop. Wat zijn we opgelucht dat dit meisje geboren is, dat ze veilig is en een hele goede start laat zien. Het is klaar, ze is er en het genieten mag beginnen. De vraag: “Hoe heet dit mooie meisje?” breekt de spanning en met trots laten ze weten dat dit fijne en mooie meisje de naam Noortje mag dragen.

Terwijl Anne, Dominique en Noortje bijkomen op de recovery zorgen Inge & Rian dat de kamer waar ze een paar dagen mogen blijven helemaal versierd is. Met grote letters staat er: “Welkom Noortje” op heb bord. Nog even vliegen de meiden elkaar in de armen. Wat zijn ze Inge & Rian voor altijd dankbaar dat ze hun door deze spannende uren begeleid hebben. De trots straalt van Inge & Rian af, wat hebben deze twee lieve ouders een geweldige prestatie geleverd.

Lieve Noortje, wat heb je het spannend gemaakt de afgelopen maanden en wat zijn we blij dat je er bent. Vanaf de eerste positieve zwangerschapstest waren jouw papa en mama zo intens blij met jou. Je hebt het ze niet makkelijk gemaakt maar je vader had gelijk. Je bent inderdaad heel schattig en zo mooi. Na alle zorgen straalden jouw papa en mama vanaf de eerste blik naar jou. Jij hebt zoveel liefde, trots en vreugde meegenomen. Welkom lieve Noortje geniet van je leven en koester de plek waar jij mag opgroeien.

Bedankt voor jullie vertrouwen lieve Anne & Dominique dat ik deze bijzondere dag voor jullie mocht vastleggen. De dag waarop jullie papa en mama mochten worden. De dag die gezorgd heeft voor de mooiste wending in jullie leven. Vanaf nu zijn jullie samen een gezin van drie!

Liefs Mirjam

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd