De geboorte van Sofie & Joep

Een geboortereportage van een tweeling. Gedragen en geboren in liefde.

Het is begin januari wanneer ik een eerste mailtje krijg van Roy & Anky. Voor het eerst worden ze papa en mama en Anky heeft al heel wat geboortereportages langs zien komen. Nu ze zelf zwanger zijn willen ze graag meer weten over geboortefotografie en maken we een afspraak om elkaar persoonlijk te leren kennen.

Een zwangerschap met twee wondertjes

Enthousiast verteld Anky over haar zwangerschap en dat ze maar liefst twee wondertjes verwachten. Ondanks dat een tweeling zwangerschap extra zwaar kan zijn geniet ze van het getrappel in haar buik. Niet alleen voor Roy & Anky is het spannend maar ook de omgeving leeft enorm mee. Als lerares op een basisschool zitten er heel wat nieuwsgierige gezichtjes in haar klas die maar niet kunnen wachten tot de baby’s geboren zijn.

Maar een van de mooiste reacties op hun zwangerschap kwam toch wel van Anky’s vader. Na het grote nieuws dat hij opa van maar liefst twee kleinkinderen zou worden kon hij even geen reactie geven. Hij wilde wel maar er kwamen gewoon geen woorden uit zijn mond en van blijdschap rolde er een traan over zijn wang. Stil van geluk liep bleef hij die dag maar een beetje dagdromen. Ze spreken dan ook met elkaar af dat zodra de geboorte zich aankondigt hij richting het Zuiden zal komen om als een van de eerste zijn kleinkinderen te mogen bewonderen.

De weken gaan voorbij en tijdens een controle half februari (ze zijn dan rond de 32 weken zwanger) blijken broer en zus beide in stuit te liggen. Ook blijft de groei van hun kleine zoon iets achter en wordt besloten de groei extra goed in de gaten te houden. Omdat beide kindjes in stuit liggen moeten ze er rekening mee houden dat het wellicht een keizersnede zal gaan worden. Gelukkig kunnen ze zich er beide snel bij neerleggen en genieten ze vooral van de zwangerschap.

Donderdag 28 februari

Voor vandaag stond er weer een controle op de planning met een echo, hieruit blijkt dat ze zoals verwacht nog steeds in stuit liggen en de groei van hun zoon matig blijft. De beslissing wordt genomen en de datum voor de keizersnede wordt gepland. Ze komende weken mogen ze zich klaarmaken om de laatste kleine dingen nog op orde te maken nu het einde van de zwangerschap nadert.

Vrijdag 22 maart

Vandaag is het zover, de dag dat ze over een aantal uur hun zoon en dochter in hun armen mogen houden. Maanden hebben ze er naar uitgekeken, maanden hebben ze zich afgevraagd hoe het zal gaan. De dagen waarop Anky toch iets minder kon gingen maar langzaam voorbij en voor Roy ging het veel en veel te snel omdat er nog zoveel op zijn lijstje staat.

Daar staan ze dan… 08:00 uur s’ochtend aan de balie van het Geboortecentrum. Met een vriendelijke glimlach worden ze begeleid naar kamer 27 en mogen ze even rustig aan het idee wennen dat het vandaag toch allemaal zal gaan gebeuren. Na controle van de hartslag van de kindjes wordt de ligging nog een keer extra gecontroleerd.

Het zal toch niet dat ze nu nog gedraaid zijn… Anky weet het zeker, die echo is niet nodig, ze voelt dat ze nog in stuit liggen aan de puntige billetjes en voetjes. Gelukkig laat de echo hetzelfde zien en kan alles volgens planning doorgaan.

De voorbereidingen voor de operatie zijn gestart en met hulp mag ze de galajurk van het ziekenhuis aandoen 🙂 Niet snel daarna krijgen we al het bericht dat het team klaarstaat en ze naar beneden mogen gaan. Eenmaal aangekomen op de ok mogen ze nog even wachten tot het hele team compleet is en dat mag op de recovery. Het blijft een gek idee dat ze nu nog met haar mooie buik in bed ligt en over een aantal uur samen met haar kindjes. De gezonde spanning is van hun gezicht af te lezen wanneer het team aangeeft compleet te zijn. Tijdens het zetten van de ruggenprik wachten Roy en ik in een opvangruimte en kijken de minuten op de klok weg.

De start van de geboorte

Gelukkig komt vrij snel het bericht dat we mogen doorlopen en niet veel later staan we op de ok. Een beetje onwennig kijken Anky & Roy elkaar aan en de operatie gaat van start. Om 10:02 komen er ineens twee puntige billetjes naar voren uit Anky’s buik en vrij snel daarna is hun dochter Sofie geboren. Met een krachtige stem laat ze van zich horen en wordt ze gelijk naar mama gebracht om samen kennis te maken. Zo fijn dat wanneer het goed gaat ouders al even mogen kennismaken voordat de zo belangrijke controle’s van start gaan. Veel tijd is er niet want een tweede kindje wil ook graag geboren worden.

Met een kleine draai komt om 10:03 uur een klein hoofdje naar boven en zelfs voordat hij helemaal geboren is zie je al een prachtige mimiek op zijn gezicht. Ook dit wondertje mag direct kennismaken met papa en mama en Joep is geboren. Om ze in alle hectiek goed uit elkaar te kunnen houden en de geboortetijd niet te verwisselen krijgen een prachtige mutsje met baby 1 en 2 op. Maar voor iedereen is het al direct Sofie & Joep. Sofie blijkt een heel mooi geboortegewicht van 2964 gram te hebben en Joep een gewicht van 1788 gram maar dat gaat hij de komende weken goed inhalen.

Een kamer vol familiegeluk

Intens gelukkig volgen ze alles wat er gebeurd, wat een rijkdom, wat een geluk. Gelukkig voelt Anky zich redelijk goed en kan ze Sofie en Joep direct bij zich houden. Vanwege Joep’s gewicht gaat Joep iets sneller naar de afdeling maar Sofie blijft heerlijk bij mama liggen. Wanneer alle controle’s zijn geweest en Anky stabiel genoeg is om naar de afdeling te komen gaat het genieten beginnen. Ze straalt van oor tot oor en kan niet wachten om de eerste familie en vrienden te laten komen.

Niet veel later is de kamer gevuld met lieve familie en vrienden, is opa apetrots en rollen de tranen van de peettante en oom over de wangen. Dit hadden ze niet zien aankomen, de geboorte van Sofie & Joep is al zo bijzonder maar om dan tijdens dat eerste bezoek te horen dat je ook nog peettante en peetoom bent geworden dat maakt dit moment toch wel heel bijzonder.

Nu de kamer zo gevuld is met familiegeluk laat ik ze langzaam alleen om samen verder te kunnen genieten.

Lieve Anky & Roy, de geboorte van Sofie & Joep maakte van jullie papa en mama. Jullie zo te zien stralen laat zien hoe welkom ze zijn en hoe fijn ze bij jullie terecht gekomen zijn. Ondanks dat het heel hard werken is met twee kleine wondertjes gun ik jullie heel mooie momenten. Jullie zijn een fantastisch team samen met lieve warme familie en vrienden om jullie heen. Het was een voorecht dit voor jullie te mogen vastleggen. Bedankt voor jullie vertrouwen.

Mirjam

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd