fbpx

De geboorte van Vayenn, lief en vertederend

Door 13 januari 2016 Geboorte

Sanne en Michel heb ik voor het eerst mogen ontmoeten op een kraammarkt. Sanne maakt ontzettend mooie en dierbaren sieraden. De kraam van Sanne en Michel ziet er altijd uit om in weg te dromen en al snel raakten we in gesprek. Ze waren helemaal onder de indruk van geboortefotografie (ze was toen hoogzwanger van hun oudste meisje) en ik helemaal onder de indruk van de sieraden. Maar steeds kwam er iets tussen als we wat beter kennis wilden maken.

Zo gingen er een aantal kraammarkten voorbij totdat Sanne en Michel zwanger blijken te zijn van hun tweede kindje. Deze keer weten ze het zeker en willen ze heel graag de geboorte laten vastleggen, en dus maken we een afspraak op een avond bij ze thuis. Sanne heeft inmiddels een mooie zwangere buik en rondt net de laatste bestelling af op het moment dat ik binnenkom. Ze is dus nog volop aan het werk. Al snel praten we over veel meer dan alleen de zwangerschap en naderende geboorte. Direct valt op dat Sanne en Michel een hecht team samen zijn, zowel in het gezin als binnen hun bedrijf. En als werkende mama met een eigen bedrijf weet ik hoe ontzettend veel geluk je hebt als je partner zowel thuis als in je gezin 200% achter je staat.

De geboorte van Jaelynn, hun oudste meisje, ging heel snel. Na enige twijfel of de geboorte nu wel of niet begonnen was, kwam ze met bijna volledige ontsluiting aan in het ziekenhuis. Met dit in gedachte en de vreselijke rit naar het ziekenhuis houdt ze er rekening mee dat een thuisbevalling ook nog mogelijk zou zijn. Voor Michel is het heel helder, hij ziet hun kindje het liefst geboren worden in het ziekenhuis en weet dat dat de enige plek is waar hij gerust zal zijn tijdens de geboorte. Vrij snel zijn ze eruit dat ze toch graag in het ziekenhuis willen bevallen en Sanne wil dolgraag haar moeder bij de geboorte hebben. Ze heeft een sterke band met haar moeder en gunt het hun beiden om dit samen te kunnen beleven. Ze weet ook dat haar moeder haar kan steunen wanneer nodig maar ook een stap opzij zal zetten op het moment dat Michels steun voldoende is. De ideale mama dus :).

De weken gaan voorbij en langzaam groeit en groeit het wondertje in Sannes buik. Ondanks dat Sanne en hun kindje zich goed voelen, heeft ze heel veel last van haar bekken. Er zijn dagen bij dat ze met veel pijn en moeite de trap kan aflopen en het aftellen is voor Sanne dan ook echt begonnen. De feestdagen staan voor de deur, bestellingen blijven binnenstromen (waar ze natuurlijk heel blij mee is) en haar bekken doet zo’n zeer. Ze is gewoon zo toe aan rust. Met heel veel hulp van Michel weet ze het toch nog voor elkaar te krijgen om ieders cadeautje voor de feestdagen klaar te maken. Om een klein idee te geven van de enorme hoeveelheid werk, hier een foto die in deze dagen op haar tijdlijn van Facebook voorbij kwam, gemaakt door Michel:

2016-01-13_0006

Om een beetje extra van de zwangerschap te kunnen genieten vraag ik Sanne of ze het leuk vindt om model te staan voor een nieuwe stijl zwangerschapsreportages die ik wil gaan maken. Bij de zwangerschapsreportages wil ik aanstaande ouders de mogelijkheid bieden om pure en integere foto’s te laten maken gericht op het mooie van een zwangerschap. Direct is ze enthousiast en met heel veel plezier maken we een prachtige reportage. Vol trots straalt Michel en zegt regelmatig: “Wat is ze mooi hè?!”

Sanne_-16

 

Inmiddels is het zaterdag 19 december. De feestdagen staan voor de deur en het is inmiddels de derde dag dat Sanne heel veel harde buiken heeft. Later op de dag zakt het iets af en ze besluiten de verloskundige toch niet te bellen. Ze gaan een rustige zondag tegemoet die vooral in het teken staat van rust, rust en nog eens rust. Tegen de avond wordt het toch weer onrustig en na controle van de verloskundige blijkt er ongeveer 2 centimeter ontsluiting te zijn. Er wordt een poging gedaan om de geboorte natuurlijk te laten starten en wanneer de nacht rustig verloopt zal de verloskundige de volgende dag weer langskomen om te overleggen.

Maandag 21 december 2015, Sanne heeft een onrustige nacht achter de rug en rond 14:50 uur besluit de verloskundige na controle de vliezen te breken. Er is ruim 3 centimeter ontsluiting. Nog geen uur later zijn de weeën al zo regelmatig dat de verloskundige besluit dat het nu het moment is om naar het ziekenhuis te gaan (ik ben op dat moment bijna bij ze thuis aangekomen 🙂 en besluit dus maar om te draaien richting het ziekenhuis). Het is 16:44 uur wanneer Michel en Sanne de verloskamer binnenkomen. Sanne heeft het heel zwaar en aan alles is te zien dat het nu toch echt begonnen is. Na de noodzakelijke controles gaat ze aan de rand van het bed zitten, de weeën komen achter elkaar en net nu krijgt ze ontzettende hoofdpijn.
Ze heeft ongeveer 4 centimeter ontsluiting en wil heel graag nog even in bad zitten. De natuurlijke pijnstilling van het warme water lijkt haar goed te doen.

Rond 17:30 uur is aan haar hele houding te zien dat de kracht van de weeën toeneemt en het wordt tijd voor controle. Het blijkt weer heel snel te gaan want ze heeft bijna volledige ontsluiting. Michel en haar moeder steunen haar daar waar ze kunnen maar dit is gewoon een heel lastig stukje. Ze kruipt weg in de blik van Michel, haar handen en het koude washandje op haar voorhoofd. Het is het moment waarop de meeste mama’s denken: “Waar ben ik aan begonnen”. Niet veel later om 17:54 uur ligt het kleine mensje diep genoeg om te starten met de persweeën. Heel mooi en gelijkmatig kondigt dit kindje zich aan. Michel is vastberaden om hun kindje aan te pakken en zelf aan Sanne te geven. Niet veel later is het hoofdje geboren, komen het gezichtje en de schouders heel mooi zichtbaar naar voren en mag Michel zijn eigen dochter aannemen. Geëmotioneerd neemt Sanne hun kindje aan en ze is er, ze is geboren. Om 18:01 uur is mooie Vayenn geboren, een prachtig lief en vertederend klein meisje met zwarte haartjes. Sanne, Michel en oma komen ogen tekort en er is alleen maar oog voor mooie Vayenn. Niet veel later is het tijd om te feliciteren, ze zijn een prachtige dochter rijker. Bij de controles doet ze menig hart smelten, wat een verterend lief klein meisje. Bij een geboorte in het ziekenhuis stopt meestal de reportage in het ziekenhuis maar Sanne woont zo dichtbij mijn woonplaats dat ik besluit nog met ze mee te gaan om de reacties van de familie en grote zus te kunnen vastleggen. De blikken van opa’s, oma’s en vooral de oudere kindjes in het gezin zijn onbetaalbaar en zo mooi om voor altijd vast te kunnen leggen. Nadat Vayenn voor het eerst aan alle kanten bewonderd is, is het voor mij tijd om dit mooie gezin achter te laten. Een geboorte zoals je het ieder gezin zou gunnen, voorspoedig, snel, een gezonde mama en baby en een stralende papa en familie.

Lieve Sanne en Michel, bedankt voor jullie vertrouwen dat ik dit prachtige moment in jullie leven mocht vastleggen. Ik wens jullie heel veel geluk samen en wat een rijkdom Michel, drie vrouwen in huis 🙂 Geniet van deze mooie momenten, dit prille begin is perfectie en zo puur.
Liefs Mirjam

Liefs Mirjam

2016-01-12_0001 2016-01-12_0002 2016-01-12_0003 2016-01-12_0004 2016-01-12_0005 2016-01-12_0006 2016-01-12_0007 2016-01-12_0008 2016-01-12_0009 2016-01-12_0010 2016-01-12_0011 2016-01-12_0012 2016-01-12_0013

header

2016-01-12_0015 2016-01-12_00162016-01-13_0001 2016-01-13_0002 2016-01-13_0003 2016-01-13_0004 2016-01-13_0005

4 Reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.