De verloskundige aan het woord – deel 2

In deze wekelijkse blog stellen we iedere week een vraag aan een verloskundige. Wil jij graag dat jouw vraag beantwoord wordt? Voel je vrij om je vraag per mail aan mij te sturen via deze link onder vermelding van: Blog: “ de verloskundige” https://www.purelifegeboortefotografie.nl/contact/

Deze week is het Esther van Kuijk van verloskundige praktijk La vie die een vraag voor ons beantwoord. Samen met haar collega Veroniek runt ze verloskundigenpraktijk La Vie in de omgeving Brunssum, Landgraaf, Kerkrade en omstreken.

Na de geboorte van je kindje krijgt hij of zij één van de belangrijkste controles. Je verloskundige of gynaecoloog bepaald de Apgar score van jouw kindje. Dit wordt direct na de geboorte gedaan en een aantal minuten later. Naast de bekende Apgar score vinden er nog een aantal controles plaats.

Een paar van deze controlemomenten mocht ik vastleggen direct na de geboorte van Vayenn op 21 december 2015 tijdens de geboortereportage die ik als geboortefotograaf voor hun gemaakt heb. Esther van Kuijk legt ons per foto uit welke controle er wordt uitgevoerd en waarom dit zo belangrijk is. Dit is een kleine selectie uit de controles die er plaatsvinden.

Maar nu eerst een stukje uitleg over de Apgar score:

Als verloskundigen stellen wij na de geboorte van de baby de apgarscore vast. Dit is een score waarmee snel een beeld gekregen kan worden over de conditie van de baby. De baby wordt beoordeelt op vijf onderdelen, waarvoor hij nul, één of twee punten kan krijgen. De onderdelen zijn: A: Appearance (kleur), P: Pulse (hartactie),G: Grimace (reactie op prikkels), A: Activitity (spierspanning) en R: Respiration (ademhaling).

Ademhaling
– Flink huilen en goed doorademen: 2 punten
– Zwak, onregelmatig of hijgerig ademhalen: 1 punt
– Niet op eigen kracht ademen: 0 punten

Spierspanning
– Beweegt armpjes en beentjes goed: 2 punten
– Weinig bewegingen met armpjes en beentjes: 1 punt
– Geen spierspanning aanwezig/slap: 0 punten

Reflexen
– Reageert je baby goed op prikkels, zoals aanraken, licht en geluid?
– Reageert door te huilen, te hoesten of te niezen: 2 punten
– Reageert met kleine jammergeluidjes en zwakke bewegingen: 1 punt
– Reageert niet op prikkels/Geen reactie: 0 punten

Huidskleur
Eenmaal uit de baarmoeder, neemt een baby de eerste hapjes lucht. Hierdoor verdwijnt al heel snel de (eventueel ) blauwe huidskleur en kleurt de baby mooi roze.
– Mooie roze huidskleur: 2 punten
– Roze lijfje, maar blauwachtige armen en benen : 1 punt
– Een bleke of blauwe huidskleur: 0 punten.

Hartslag
– Een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut: 2 punten
– Een hartslag van minder dan 100 slagen per minuut: 1 punt
– Geen hartslag, of een onhoorbare hartslag: 0 punten

De score

Voor elk onderdeel krijgt de baby dus 0, 1 of 2 punten. Deze punten worden vervolgens bij elkaar opgeteld. De meest baby’s scoren tussen de 7 en 10 punten. De baby heeft met zo’n score een normale tot goede conditie. De meest voorkomende Apgarscore is 9/10. We bepalen de Apgar score van de baby 3 keer. 1 minuut na de geboorte, na 5 minuten en na 10 minuten. Dit gebeurd door observatie als de baby op de buik van de moeder ligt. Het is nu niet zoals veel mensen denken zo dat we echt ”onderzoeken” moeten doen bij de baby om deze score vast te stellen.

Wat als de baby niet gelijk huilt

Soms moeten we de baby stimuleren om te huilen en te bewegen. We doen dit in eerste instantie door hem goed droog te wrijven. De meeste baby’s scoren dan op de tweede test hoger. Blijft de tweede score laag, dan krijg de baby extra aandacht en wordt de kinderarts erbij geroepen. Gelukkig is dit zelden het geval na een fysiologische bevalling.

Esther ontzettend bedankt voor je bijdrage aan deze blog en lieve Vayenn bedankt voor het niet geposeerd model staan. Benieuwd naar de praktijk van Esther, Veroniek en Eva kijk dan gerust eens naar de site: http://www.lavielandgraaf.nl

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd