In deze wekelijkse blog stellen we iedere week een vraag aan een verloskundige. Wil je graag dat jouw vraag beantwoord wordt? Voel je vrij om je vraag per mail aan mij te sturen via deze link onder vermelding van: Blog: “ de verloskundige” https://www.purelifegeboortefotografie.nl/contact/
Deze week geven we in deel 3 het woord aan Fiona Vreuls waarnemend verloskundige, dit houdt in dat ze een vast verloskundige in diverse praktijken vervangt bij vakantie en/of ziekte. Fiona verteld ons deze week meer over de thuisbevalling.
Nederland is een van de weinige landen waar je zelf kunt bepalen waar je wilt bevallen, mits je geen complicaties in de voorgeschiedenis hebt en de huidige zwangerschap goed verloopt. Naast de mogelijkheid om thuis te bevallen, kun je er ook voor kiezen om onder leiding van je eigen verloskundige in het ziekenhuis te bevallen (poli klinisch) of onder leiding van het ziekenhuis (klinisch). Het allerbelangrijkste is dat je daar bevalt waar je je veilig en op je gemak voelt! De bevalling verloopt namelijk over het algemeen het beste wanneer je je goed kunt ontspannen.
Geboorteplan
In de zwangerschap zal de verloskundige waarschijnlijk een geboorteplan met je doornemen, daarbij komt ook de keuze voor de plek van bevallen naar voren. Het is goed om te weten dat als je kiest voor een thuisbevalling, je tijdens de bevalling alsnog kunt besluiten om naar het ziekenhuis te gaan als je je daar prettiger voelt. Andersom kan natuurlijk ook, dat je hebt gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis, maar dat het thuis zo fijn voelt dat je liever niet meer weg wilt!
De voordelen
De thuisbevalling heeft zo zijn voordelen: omdat je niet in een ziekenhuisomgeving bent, heb je minder kans op ingrepen dan bij een poliklinische bevalling en komen zowel jij als je kindje alleen in aanraking met ‘eigen’ bacteriën. Daarnaast hoef je niet met weeën of je pasgeboren kindje van thuis naar ziekenhuis te verplaatsen en weer terug en heb je meer te zeggen over het verloop van de bevalling, bijvoorbeeld hoeveel personen erbij zijn en oudere kindjes die in eigen huis opgevangen worden en na de geboorte gelijk kunnen kennismaken. De kraamverzorgster die assisteert bij de bevalling blijft ook de eerste uren nog bij je om je op weg te helpen, op te ruimen en te ondersteunen.
Rotzooi?
Zo hoef je ook niet bang te zijn dat je met een enorme rotzooi van de bevalling blijft zitten, al valt dit sowieso altijd al heel erg mee omdat alles (afval en was) gelijk opgeruimd wordt. En als laatste maar niet onbelangrijke punt, de thuisbevalling wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
Uiteraard zijn er ook enkele nadelen te bedenken: als je thuis bevalt van je eerste kindje heb je ongeveer 50% kans dat je alsnog naar het ziekenhuis moet. Bijvoorbeeld voor (medicinale) pijnstilling of omdat de bevalling niet zo vlot vordert. Gelukkig is er in deze situatie meestal geen spoed, dit gebeurt slechts bij <5% van de gevallen. Verloskundigen zullen namelijk wanneer er iets niet helemaal volgens plan verloopt (bv een baby die in het vruchtwater poept of een kindje dat z’n hartslag niet mooi herstelt na een wee) altijd het zekere voor het onzekere kiezen en tijdig met je naar het ziekenhuis gaan.
Wat als ik toch naar het ziekenhuis moet gaan?
Mocht zich een spoedsituatie voordoen, dan zijn Nederlandse verloskundigen opgeleid om complicaties thuis op te vangen, zodat er al gehandeld kan worden terwijl een ambulance onderweg is. Zo hebben we naast de standaard verlostas ook een zuurstofkoffer en eerste hulp sets bij ons. We kunnen hiermee onder andere thuis verdoving (voor een knip) zetten, we hebben hechtmateriaal bij ons, medicatie om de baarmoeder samen te laten trekken, zuurstof voor moeder en kind, er kan een infuus geprikt worden en mocht het nodig zijn kunnen we reanimeren. Gelukkig komt dat laatste bijna nooit voor! Het ziekenhuis wordt ingelicht terwijl je onderweg bent naar de verloskamers, waardoor je meteen geholpen kunt worden als je aankomt. De thuisbevalling is door deze training, materialen en samenwerking met het ziekenhuis net zo veilig als een bevalling in het ziekenhuis!
Fiona ontzettend bedankt voor deze uitleg en ik verheug me al op de volgende geboorte waarbij we elkaar gaan tegenkomen.
– Mirjam –