De verloskundige aan het woord – deel 5

In deze wekelijkse blog stellen we iedere week een vraag aan een verloskundige. Wil jij graag dat jouw vraag beantwoord wordt? Voel je vrij om je vraag per mail aan mij te sturen via deze link onder vermelding van: Blog: “ de verloskundige” https://www.purelifegeboortefotografie.nl/contact/

Deze week is het Eva Feijten van verloskundige praktijk La vie die een vraag voor ons beantwoordt. Samen met haar collega’s Esther & Veroniek runt ze verloskundigenpraktijk La Vie in de omgeving Brunssum, Landgraaf, Kerkrade en omstreken.Eva vertelt ons deze week meer over het geboorteplan.

GEBOORTEPLAN

Hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, hoe spannender het vaak wordt… Hoe gaat de bevalling verlopen, wanneer gaat het echt beginnen en zou het nou echt zo’n pijn doen?
Het is normaal dat je, hoe verder de zwangerschap vordert, steeds meer gaat nadenken over je eigen bevalling. Wat zijn hierin jouw wensen? Zie je ergens enorm tegenop of heb je juist een beeld in je hoofd hoe je graag zou willen dat jouw bevalling verloopt?

Als verloskundige vind ik het belangrijk om deze vragen allemaal te bespreken vóór de bevalling. De dag waarop je kindje geboren wordt, is vaak al spannend genoeg en hoe meer zorgen en stress wij van tevoren weg kunnen nemen, hoe beter. Vaak bespreek ik de aankomende bevalling met behulp van een ‘geboorteplan’.

Vaak wordt er wat lacherig gereageerd, want ‘een bevalling kun je toch niet plannen?’. Dat kan inderdaad niet, maar toch zijn er wel degelijk een paar voorbeelden te noemen waarom het maken van een geboorteplan fijn kan zijn.

Praktische zaken

In een geboorteplan kunnen praktische zaken beschreven worden. Waar wil je graag bevallen, thuis of in het ziekenhuis? Wie gaat er bij de bevalling aanwezig zijn? Wil je graag borst- of flesvoeding gaan geven aan je kindje? Op internet is hier veel informatie over te vinden, op http://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan kun je zelfs een format invullen.

Angst wegnemen

Als tweede helpt het maken van een geboorteplan misschien wat angst voor de bevalling weg te nemen. Dit omdat je kunt bespreken waar je tegenop ziet en hier meer uitleg over kunt krijgen. Ook zorgt het vooraf bespreken van een geboorteplan ervoor dat je minder onrealistische verwachtingen hebt. Zo zijn er ook in een ziekenhuis bepaalde regels (bijvoorbeeld dat er maar 2 personen bij jou aanwezig mogen zijn op de verloskamer) en het kan fijn zijn hier niet pas tijdens je bevalling achter te komen.

Partner

De allerbelangrijkste reden om een geboorteplan te maken, is misschien nog wel dat je hierdoor aangezet wordt om eens écht goed met je partner over de aanstaande bevalling te praten. Misschien ziet hij of zij ook wel op tegen de bevalling of wil hij juist dolgraag die navelstreng doorknippen!

Nogmaals, een bevalling valt niet te plannen! Misschien helpt een geboorteplan jou om je nog meer voorbereid te voelen op je bevalling. Laat het verder over je heenkomen en hopelijk kun je snel je kindje in je armen sluiten!

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd