De weg naar verloskunde deel – 5

In deze blog neem ik jullie mee tijdens mijn studie verloskunde. Een droom waar ik zes jaar achter de schermen aan heb gewerkt. Meer dan 300 geboortes heb ik inmiddels mogen vastleggen met mijn camera.

Dankzij de steun van heel veel lieve mensen in mijn omgeving was het moment afgelopen jaar september gekomen. In september ben ik gestart aan mijn eerste leerjaar van de opleiding verloskunde. Naast mijn studie blijf ik gemiddeld drie geboortes per maand fotograferen en steunt Diede me dagelijks tijdens onze werkzaamheden binnen Pure Life Geboortefotografie.

Van geboortefotograaf tot verloskundige, het is nogal een weg… Tijdens dit derde blok komt het besef binnen: “Waar ben ik aan begonnen”
Gelukkig geven de meeste docenten aan dat blok 3 het pittigste is van het hele propedeuse jaar. Maar vanaf de opening van dit blok ben ik weer gefascineerd van alles wat we weer mogen gaan ervaren en meemaken.

De derde stage komt alweer dichterbij en volgende week kan ik jullie vertellen waar ik deze derde stage mag gaan ervaren. Het is in ieder geval zeker dat de stage dit keer niet in een ziekenhuis maar in een verloskundigenpraktijk zal gaan plaatsvinden. Vijf weken mogen meedraaien in een praktijk, veel mogen zien, ervaren en langzaam steeds meer doen. Ik kijk er nu al naar uit. Op de gangen van de academie is het toch altijd spannend tot iedereen aan zijn stageplek is toegewezen. Wordt het Groningen, Drenthe of Zuid-Limburg. Gelukkig mag ik vanwege ons gezin in de Regio Limburg mijn stages lopen.

Voilà, de blauwdruk van je kind

Het blok is rustig gestart maar met een enorme bak aan theorie. de eerste week staat in het teken van embryologie. De ontwikkeling van een nieuw leven, opstaan uit de allerkleinste cel van het mannelijk lichaam en de grootste cel van het vrouwelijk lichaam. Tijdens de bevruchting van deze twee cellen ontstaan een nieuw organisme en de start van een bijna magische deling gaat beginnen. Met de deling van de cellen treedt ook het kopiëren van het DNA op (eenvoudig uitgelegd) en voilà de unieke blauwdruk van je kind is in aanleg.

Op de achtste dag na de deling heeft een bevruchte eicel zich genesteld in de wand van de baarmoeder. In de derde week na de bevruchting opstaan er drie kiembladen en in de vierde tot achtste week gaan die drie kiembladen zich ieder voor een andere functie ontwikkelen. Tegen het einde van de achtste week zijn de belangrijkste orgaanstelsels al aanwezig. Je baby is nu ongeveer 25 mm groot. Ongelofelijk wat een wonder…

Gaat het lukken…

Naast deze pittige theoretische stof waar we behoorlijk de diepte ingaan komen er ook heel wat vaardigheidstrainingen voorbij. Voor volgende week staat de reanimatie van volwassen op de planning. Een week waarin ik blij ben af en toe ter ontspanning mijn camera te kunnen pakken en een aantal reportages te mogen bewerken en afleveren bij ouders. Regelmatig vraag ik me dan ook af: “Gaat het me ooit lukken de camera los te laten?” deze vraag hoef ik gelukkig de komende vier jaar nog niet te beantwoorden en geniet ik nog van alle mooie dingen van beide vakgebieden.

Volgende week kan ik jullie laten weten waar mijn stage in blok 4 zal gaan plaatsvinden. De ervaringen van de reanimatie en nog veel meer.

Bedankt voor het volgen en tot volgende week!

Alle edities van ‘De weg naar Verloskunde’ vind je gebundeld op onze website!

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd