De weg naar verloskunde deel – 6

Van Geboortefotograaf naar verloskundige, hoe verzin je het …. Toch is het een hele bewuste keuze en voelt het voor mij heel logisch. In 2016 was ik voor het eerst toegelaten tot de Academie Verloskunde maar ons dochtertje werd ziek en had veel extra aandacht en zorg nodig. Dat blijft toch altijd prioriteit één je gezin en dus was dat niet het moment.

Vlak na de start van dit schooljaar merkte ik al dat je als student met een gezin kwetsbaar blijft. Er gebeurt altijd wel iets waar je op moet inspelen en makkelijk is het nooit. Het klinkt cliché maar je krijgt er zoveel voor terug als dit vak echt je passie is. Wil je deze studie starten met een gezin dan weet je dat er heel wat uitdagingen op je pad gaan komen.

De praktijk die ik zie in de Geboortefotografie maakt alle theorie zo tastbaar en begrijpelijk. En inmiddels zijn we alweer in blok 3 van dit schooljaar. De afgelopen weken hebben we heel hard achter de schermen gewerkt waardoor er weinig tijd was om te bloggen. Die ruimte is er nu weer, dus ik ga jullie weer wekelijks meenemen in mijn studie.

Denk jij dat je Superwoman bent of zo …

De vraag die ik de afgelopen weken heel vaak gekregen heb is hoe ik mijn studie combineer met mijn gezin en werk. De vraag die ik ooit van een leidinggevende kreeg toen mijn bedrijf begon te groeien was: “Denk jij dat je Superwoman bent of zo”.. Nee dat denk ik helemaal niet, ik zou namelijk een hele slechte superheld zijn. Een superheld met hoogtevrees, roltrappen vrees (ja echt het bestaat….) en eindeloos kunnen analyseren is niet echt handig.

Hoe werkt het dan wel?

Iedereen die mij persoonlijk goed kent weet dat ik graag lang vooruit plan. In deze studie in combinatie met een gezin is dat voor mij niet mogelijk en dat moet ik accepteren. Wanneer ik dus de vraag krijg wat ik in de toekomst wil dan geeft ik ook steeds aan het per schooljaar te bekijken. Wat ik in ieder geval wel zeker weet is dat Verloskunde en Geboortefotografie echt bij mij passen en de tijd zal laten zien wat wijsheid is. Deze blog is dan ook bedoeld om jullie echt mee te nemen in de studie. De uitdagingen te laten zien en de fantastische dingen die we gaan leren. Het is ook niet zo dat ik al het ideale studieschema gevonden heb. En ja het komt ook voor dat het een nacht doorschrijven is om een verslag binnen de deadline in te leveren.

Alles rondom mijn werk en studie probeer ik wel voor ons als gezin zo makkelijk mogelijk te maken. Om gezond te eten, ook op drukke en onregelmatige dagen maken we gebruik van de Freshbox. Onze redding in de lockdown en drukke tijden. De kleding voor de jongens bestel ik twee keer per seizoen via Bundle Boon echt ideaal. Je geeft je budget en stijl aan en je krijgt een fantastisch pakket met verschillende setjes kleding thuis voor je kinderen. De styliste is super vriendelijk en bijna altijd bereikbaar. Als de box met kleding binnenkomt vinden de jongens dat een feest i.p.v. uren in de winkelstraat lopen met een moeder die niet weet wat ze wil kopen.

Omring je met liefdevolle mensen

Dan is de steun van je gezin echt ontzettend belangrijk maar ook jouw begrip dat jij studeert en niet je partner of kinderen. Zo kreeg ik van één van mijn medestudenten de tip om in de ochtend te gaan studeren voordat de kids wakker zijn. En dat werkt! Zo lief als mensen in je omgeving meedenken en je motiveren. Zelfs nu in de lockdown met praktisch geen colleges op de Academie werkt het.

Sinds dit derde blok krijgen we de college’s ook al online te zien en is het digitale college meer een vragenuur. Dat werkt ook zo ontzettend fijn. De organisatie van de opleiding is echt ontzettend goed, er wordt veel van je verwacht maar ze doen er ook alles aan om je te laten slagen. In de uren dat de kinderen op school zijn probeer ik zoveel mogelijk af te krijgen. De uren dat ze uit school zijn zijn heilig voor ons. Dan is het eerst thee, chipjes of een koekje en vertellen ze hun verhaal. Dan hebben we in ons gezin ook de afspraak dat we in de ochtend samen vertrekken. Dus we vertrekken samen om 08:00 uur zodat we als gezin de dag kunnen starten en er niet één naar z’n werk vliegt en de ander moet alles alleen doen.

We nemen per maand maar een maximaal aantal geboortes aan.  Daardoor zijn de piekmomenten van een geboorte ook beperkt en de momenten dat één van ons het wel alleen moet runnen. Zo genieten we van ons werk en is er alle aandacht voor ouders.

Maar waarom een Doula Opleiding ernaast?

Tijdens mijn werk als geboortefotograaf heb ik meerdere keren een Doula aan het werk mogen zien. Ik zal eerlijk zijn mijn eerste motivatie om deze opleiding te gaan is dat ik heel graag wil weten wat de opleiding inhoudt en wat Doula’s geleerd krijgen. Daarnaast zie ik in de verloskamer zo vaak wat het met ouders doet wanneer er continu begeleiding is (als ze dat wensen). Het is al bewezen dat de vraag naar pijnmedicatie een stuk lager is wanneer er continu begeleiding is. En hoe waardevol is het als je verloskundige ook gecertificeerd Doula is. Al is het maar voor de paar ouders die wel graag die extra ondersteuning willen. Hierbij hoop ik de brug tussen verloskundigen en Doula’s kleiner te maken en in het meest ideale geval kom er misschien wel achter dat dit al goed samengaat. 

Ook in de geboortefotografie merken we dat steeds meer ouders aan ons vragen of er ook extra ondersteuning mogelijk is. En dan niet het medische deel want dat blijft altijd bij de verloskundige en het ziekenhuis. Het gaat dan om de aandacht en ondersteuning daar waar nodig. Het voelt niet goed om dit te doen zonder opleiding of kennis hierover. Kennis die verder gaat dan alleen je eigen ervaring. Omdat de opleiding heel veel raakvlakken heeft met een deel van de opleiding verloskunde is er een grote overlap en dat maakt het mogelijk dit te combineren.

Een warme start

De eerste module van de opleiding tot Doula zit er op. In één woord kan ik zeggen dat de start van de opleiding voelt als een warm bad. We hebben een groep van 8 medestudenten (er zijn meerdere groepen) en ieder heeft z’n eigen achtergrond en kennis. Zo mochten we een eigenaresse van een antroposofisch kinderdagverblijf leren kennen en één van de medewerkers van “de beschermende wieg”. Een fantastische organisatie die voorkomt dat kinderen vondeling worden en ze een beschermd plekje bieden. Daarnaast begeleiden ze in negen maanden tijd moeders die vanwege omstandigheden niet voor hun kind kunnen zorgen.

Om weer terug te komen op de opleiding verloskunde ga ik de komende weken meer leren over medicijntoediening. We gaan in op het onderzoeken van een pasgeboren baby en babyvoeding. En dan de vele colleges waarin echt zoveel waardevolle informatie wordt gedeeld. Kortom zoveel om jullie in mee te nemen. O ja, en de stageplekken voor blok vier zullen wel bekend zijn in de komende negen weken. De komende negen weken gaan jullie dus meekijken in blok 3 van het eerste jaar verloskunde.

A.s. vrijdag 26 februari a.s. om 21:00 uur volgt de volgende blog. 

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd