De weg naar verloskunde deel – 7

Sinds 2013 werk ik als geboortefotograaf en sinds kort ben ik begonnen aan de studie verloskunde. In deze blog neem ik je mee in de weg van geboortefotografie naar verloskunde. Ik neem jullie mee vanaf mijn eerste opleidingsjaar tot verloskundige.

Dat blok drie van leerjaar 1 een pittig blok zou worden waren we voor gewaarschuwd, maar eerlijk gezegd is dit een héél pittig blok.

Wat maakt het dan zo pittig? Het is vooral de hoeveelheid en de snelheid waarbinnen de stof minimaal uitgewerkt moet zijn. Je ziet de eerste studenten afvallen of een andere studiekeuze maken. Per blok wordt je toegewezen aan een onderwijsgroep. De bedoeling is dat je de einddoelen per thema samen gaat bestuderen. Het is probleem gestuurd onderwijs en dat betekend dat je veel zelf moet doen. Het positieve hiervan is dat je heel actief bezig bent en je leren extra gestimuleerd wordt.

Per week zijn er twee probleemstellingen en ga je samen met je onderwijsgroep dit uitzoeken en leerdoelen formuleren. Een aangewezen docent zit bij de bijeenkomsten om te kijken of er voldoende diepgang is en de leerdoelen besproken worden. De probleemstelling van deze week was de ontwikkeling en anatomie van de placenta.  En de verschillende onderzoeken die de groei van je baby in de gaten houden tijdens je zwangerschap.

Auw, een prikaccident

Naast deze theorie hadden we een vaardigheidsles deze week. Dan ga je echt aan de slag met de praktijk. Deze week ging het over medicijntoediening en hebben we o.a. geleerd om een intramusculaire spuit te plaatsen. Jee, het woord alleen al 🙂 Het komt er op neer dat je een spuit zet in een spier en dat je moet opletten om jezelf niet te prikken… We waren nog maar net begonnen of auw….. ja hoor een prikaccident.

Medicijntoediening speelt ook bij het begin van een inleiding. Wanneer de geboorte wordt opgewekt / ingeleid wordt onder andere gebruik gemaakt van een gel, pilletjes of een ballon. Dit wordt gebruikt om de baarmoeder klaar te maken om te kunnen ontsluiten. Ja, en dan komt er toch een moment dat je moet leren om de pilletjes op de juiste plek in te brengen. Het ziet er gelukkig moeilijker uit dan het is dus dat mogen we ook weer afstrepen. Ondanks dat we nog zoveel moeten leren voel ik me toch al een halve dokter, zo gaaf om dit allemaal te mogen leren. 

En de week sloot ik af met misschien wel één van de meest bijzondere geboortereportages die ik tot nu toe mocht vastleggen. Oké, eerlijk is eerlijk dat zeg ik vaker maar deze was wel echt heel speciaal. Op speciaal verzoek mocht de mama haar kindje zelf aanpakken tijdens de keizersnede. Iets wat nog lang niet in alle ziekenhuizen mogelijk is laat staan dit vast te kunnen leggen. Maar daarover later meer…

Het wonder van een placenta

Wanneer je voor het eerst een placenta ziet dan is het niet vreemd als je er niet gelijk verliefd op wordt. Vooral na de geboorte is het een bloederig gebeuren met hier en daar wat stolsels. Dan kijkt waarschijnlijk een vriendelijke verloskundige je aan en vraagt: “Wil je het huisje van je baby zien?” De één vind het magisch en de ander wordt niet goed alleen al bij de aanblik ervan. Misschien verandert je mening een klein beetje als je weet welke functie dit heeft. Nog mooier, jouw lichaam maakt dit tijdens je zwangerschap.

Wanneer je gespannen naar je allereerste echo gaat zie je als het goed is twee ronde bolletjes op het echo-scherm. In het ene bolletje zit je baby en wat is dat andere bolletje dat er aan vast bungelt. Dat is een dooierzakje waar je baby ongeveer de eerste drie maanden van zijn of haar leven in jouw buik zijn voeding uit krijgt. In de tussentijd vormt jouw lichaam in jouw baarmoeder een placenta.

Na ongeveer drie maanden gebeurd er weer iets magisch, het HCG (zwangerschapshormoon) begint te dalen in je lichaam en de vruchtzak verdwijnt. Dat is geen probleem want de placenta gaat het vanaf de functie overnemen. Er is een uitwisseling tussen foetaal (van je baby) en moederlijk bloed en de placenta functioneert (heel eenvoudig uitgelegd. En ineens kan je beeld veranderen van een bloederig ding naar een orgaan dat zorgt voor opslag, hormonen, voeding, bescherming van je baby en nog veel meer.

En dan komt het gesprek over roken tijdens je zwagerschap op gang ……

Stress is niet goed voor mijn baby

We bespreken deze week de gevolgen van roken in je zwangerschap en hoe meer je daarvan weet hoe stiller je wordt. De placenta beschermt jouw baby tegen schadelijke stoffen maar niet alle stoffen kunnen door je placenta worden tegengehouden. Nicotine en koolmonoxide is daar één van en het dringt de beschermingsbarrière van de placenta door en komt dus bij je baby. Wat doet dit met je baby? De aders naar je baby toe (navelstreng) vernauwen en je kindje krijgt het benauwd bij iedere teug die je neemt tijdens het roken. Ook krijgt je baby minder voeding dat het nodig heeft met als gevolg dat het minder goed kan groeien dan als je niet rookt.

Dus eigenlijk is het hetzelfde als dat je baby na de geboorte een bepaalde hoeveelheid CC aan voeding nodig heeft en je geeft minder bij iedere voeding. Genoeg gespreksstof dus over dit thema en de vraag die we bespreken is of de stress van stoppen met roken slecht is voor je baby.

Een eye-opener

Ineens komt er een eye-opener in de groep dat een baby juist stress heeft als zijn of haar moeder rookt. De moeder ervaart een relaxmoment en de baby krijgt stress. De zuurstof wordt minder en zijn of haar hartslag gaat omhoog. Wanneer er dus de gehele zwangerschap gerookt wordt blijft dit aanhouden de hele zwangerschap door. De tijdelijke stress die je ervaart bij het stoppen van roken wegen dus totaal niet op tegen de blijvende voordelen van stoppen met roken.

Nu is deze blog niet bedoeld als campagne voor het stoppen van roken tijdens een zwangerschap maar het geeft wel antwoord op de tegenwerping die je vaak hoort: “Als ik stop met roken heb ik stress en dat is niet goed voor mijn baby. De vraag is welke stress schadelijker is, nog idealer zou zijn om al te stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Ik ben benieuwd naar alle goede voorlichting die we nu hebben of ik tijdens mijn stages veel met dit thema in aanraking ga komen. Zelf heeft roken mij nooit geïnteresseerd dus ik heb ook nog geen idee welk percentage zwangeren in hun zwangerschap roken. We gaan het allemaal beleven de komende jaren.

Een blik naar volgende week

Komende maandag staat er een college gepland over de stof die we deze week besproken hebben en nog meer. De vorming van de placenta, de hersenen, het hart gegeven door een leraar met zo ontzettend veel passie voor zijn vak. Geen vraag is teveel en echt je hangt aan zijn woorden (lippen vind ik toch een beetje raar klinken). Ben je verloskunde student en wil je meer weten over de embryonale ontwikkeling? Let dan op de uitleg met z’n jasje hierover BRILJANT. 

Voor degene  die dit vak net zo fantastisch vinden als ik plaatsen we iedere week op de dag van de blog online een leuke quiz op onze Instagram story’s. Het helpt mij met studeren en jij kunt kijken wat je al weet van het vak verloskunde.

Tot volgende week vrijdagavond om 21:00 uur voor deel 8 van deze serie.       

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd