De zwangerschap van onze geboortefotograaf Diede – deel 5

Daar ben ik weer met een blog. Jeetje dat heeft even geduurd. Jullie hebben vaak gevraagd of alles wel goed ging en het viel jullie ook zeker op dat er al een tijdje geen blog meer was geschreven… Jammer eigenlijk want het is zo leuk om te doen. Super lief en leuk natuurlijk om te lezen en horen dat jullie mijn blog hebben gemist. Afgelopen maanden was het net als voor velen ook voor mij flink aanpoten. Bink en Mees allebei thuis, proberen te werken, je huishouden en de afspraken rondom de zwangerschap. Gelukkig heb ik hele lieve oppas, die mij uit de brand helpt. Zodat ik toch nog een beetje kon werken en afspraken kon inplannen.

Ik neem jullie eerst even een stukje terug in de tijd… namelijk naar de 20 weken echo. Toch best wel een onderschat onderwerp. Het is best een serieuze uitgebreide echo, en vaak worden echos toch gezien als iets leuks want je mag je kindje weer zien. En dat is de 20 weken echo ook zeker als alles er goed uit ziet.

Mijn zwangerschap en de twintig weken echo

Bij iedere zwangerschap krijg je een medische 20 weken echo. Iedere echo die je tot die tijd hebt gehad is spannend maar o zo leuk wanneer blijkt dat het allemaal goed gaat. En is het dus echt genieten van de beelden van een spartelend klein baby’tje. Bij de 20 weken echo is het toch wel wat serieuzer. De 20 weken echo of wel de SEO is er om eventuele afwijkingen en groeiafwijkingen bij het kindje te constateren. Er worden allerlei dingen opgemeten en bekeken, zo zul je zien dat ze naar het hartje, de nieren en andere organen zullen kijken.  Niet alleen kijken ze naar afwijkingen bij het kindje maar ze kijken ook naar de hoeveelheid vruchtwater en bijvoorbeeld de placenta. Deze echo duurt dan ook wat langer dan de reguliere echo’s. Ondanks dat de 20 weken echo best wat serieuzer is kan het ook het moment zijn dat je er achter komt wat het geslacht van je kindje is. (Dat kan ook al bij 16 weken maar dan is dat meestal een echo op eigen kosten)

Wordt het een broertje of zusje

Voor vele dus een spannend maar ook leuk moment. Wanneer de 20 weken echo goed is en er geen afwijkingen zijn is dat natuurlijk een ontzettende opluchting. Maar wat nou als blijkt bij de 20 weken echo dat het toch niet goed is. Vervolg onderzoek is dan een GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek) Deze echo zal iets langer duren de echoscopist in het ziekenhuis beschikt over apparatuur dat nauwkeuriger dingen in beeld brengt, waardoor eventuele afwijkingen kunnen worden bevestigd of gesignaleerd.

Het zijn gekke tijden waarin we leven. C is een hardnekkige en geeft zich niet zomaar over. We houden ons aan de regels maar zijn blij dat we samen naar de 20 weken echo mogen. Omdat er bij ons extra gekeken moet worden naar nieren, urinewegen en de blaas van de baby. Krijgen wij een GUO in plaats van de 20 weken echo. Onze echo zal in het ziekenhuis plaats vinden en is iets uitgebreider. Bij Bink hebben we dit ook gehad en was alles goed we gaan er nu dus ook vanuit dat dat weer zo is. Helaas is het plannen van een GUO iets lastiger en lukt het Sjoerd niet om er bij te zijn. Jammer maar dat is dan maar zo.

Dan maar beeldbellen

Gelukkig mag ik tijdens de echo beeld bellen met Sjoerd. En horen we als snel dat alles er goed uit ziet. Alleen de baby ligt heerlijk op zijn buik te dutten en lijkt ook weinig zin te hebben om wakker te worden en goed te gaan liggen. Wel kan de echoscopiste al een hoop dingen zien en uitsluiten en dat is dan toch altijd wel een opluchting. Ik moet even een rondje door de kamer lopen en wat springen want ‘Witje’ ligt er zo lekker bij maar precies niet goed om het hartje goed te kunnen bekijken.

Als ik terug ga liggen blijkt dat ‘Witje’ niet onder de indruk is van het springen, bewegen en wiebelen en ligt nog steeds lekker op zijn buik. De eerste herkenbare trekjes kunnen we dus alvast plaatsen. ‘Witje’ lijkt op zijn moeder en broer beide buikslapers. In gedachten denk ik hopelijk lijkt hij wat betreft slaap niet te veel op zijn broer….. want die heeft maar weinig slaap nodig en is een lekkere nachtbraker. Ik spreek ‘Witje’ maar een beetje toe dat hij niet te veel voorbeeld moet nemen aan zijn broer als het om slaap gaat. Maar goed we hadden het niet over onze slapeloze nachten maar over onze echo.

De echoscopiste wil toch graag nog een keer goed naar het hartje kijken, omdat ze dat nu niet goed heeft kunnen bekijken. Dus maken we een afspraak voor een week later om terug te komen.

Zoals ik eerder al aangaf mocht ik met Sjoerd beeld bellen tijdens de echo, ivm met GUO toch wel fijn mocht het zijn dat ze iets vinden wat niet goed is dan ben je er beide bij. Onze echopscopiste heeft netjes aangegeven wanneer ze tussen de beentjes ging kijken. Zodat ik optijd mijn telefoon en gezicht weg kon draaien.

Een extra screening in de zwangerschap

Een week later moet ik toch nog even terug komen om het hartje nog een keer te screenen. Dit is aanvullend op de GUO omdat ‘Witje’ er vorige week niet goed voor lag. 10 min zou dit maar duren dus kiezen Sjoerd en ik er voor dat ik alleen ga. We kunnen er namelijk vanuit gaan dat alles goed is. En dat blijkt ook zo als ik 15 minuten later alweer buiten sta. Een prachtig hartje met alles erop en er aan.
Een opluchting, een zucht ik ben zo blij dat ik ook deze keer een prettige en fijne 20 weken echo heb. En knijp in mijn handen en ben mij bewust dat dit niet bij iedere zwangerschap zo is. Ik merk dat ik mij er misschien toch onbewust iets meer zorgen over heb gemaakt, als ik merk wat een opluchting dit voor mij is.

Via de ‘Burgerij’ een van onze favoriete tentjes in Tilburg met een eigen delicatesse zaakje oa met super lekkere broodjes rij ik naar Sjoerd toe. Ik heb 2 broodjes gehaald even samen vieren dat alles goed is.

De volgende blog staat al voor jullie klaar. Tot volgende week woensdag 21:00 uur en bedankt dat jullie mijn zwangerschap volgen.

Liefs Diede

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd