De zwangerschap van onze geboortefotograaf Diede – deel 7

De gesprekken en voorbereidingen op mijn VBA2C.

Mijn verloskundige waar ik ook nog steeds onder controle ben, steunt mij in de wens voor een VBA2C.  Ze geeft mij enkele fijne tips die ik mee kan nemen in mijn gesprekken met de gynaecoloog. Wat ze bijvoorbeeld echt mee geeft is dat ik gewoon tot 41 weken kan afwachten Daarnaast waakt ze ervoor dat ik niet steeds iemand anders spreek als ik mijn VBA2C ga bespreken. Daardoor spreek ik dus tot nu toe steeds dezelfde gynaecoloog. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan mbt tot mijn bevalling.

Ik kan wel zeggen dat die wens en wil mij enorm veel kracht heeft gekregen. Door het prachtige werk wat ik doe als geboortefotograaf, en door de persoonlijke ervaring die ik heb van de geboortes van Mees en Bink. Dat er nog zoveel mogelijk is wist ik niet toen ik ging bevallen van Bink. Ik vertrouwde blind op het personeel wat ik sprak tijdens mijn controles in het ziekenhuis.

Twee jaar verder

Ik ben nu bijna 2 jaar verder en ik heb zo veel meer gezien en gelezen als het gaat om een bevalling. Daardoor kijk ik ook met een ander gevoel terug op de geboorte van Bink. En ondanks het feit dat ik het toen niet als prettig heb ervaren, voelt het nu wel als waardevolle kennis. Ik kan die kennis en ervaring namelijk goed gebruiken in het voorbereiden op mijn aanstaande bevalling. Het is een uitgangspunt van waar ik opzoek kan naar wat ik dan wel wil. En waarmee ik van de bevalling een positieve ervaring ga maken.
Ik heb inmiddels meerdere afspraken gehad bij de gynaecoloog. Ik heb het geluk dat deze gynaecoloog heel vriendelijk en rustig is. Hij kan mij duidelijk schetsen wat nu precies de afwegingen zijn, kansen en risico’s.

Kansen en risico’s

In mijn 2e gesprek met de gynaecoloog, vraag ik hem naar zijn ervaring met een VBAC. Hij verteld mij dat ze binnen het team vaak een beetje benauwd worden in 2 situaties, 1 is een VBAC en 2 is een schouderdystocie (dan blijft er een schoudertje achter het schaambod hangen). Bij de laatste kunnen zowel mama als de baby in acute nood zijn. En bij VBAC is er een kleine kans dat door de weeën de baarmoeder scheurt op de plek van het litteken. Het risico daarvan is dat zowel de baby en de moeder in accuut gevaar kunnen zijn en er een spoedkeizersnede moet plaats vinden.

Het gaat om de kans van 1,5% op het scheuren van de baarmoeder, een kleine kans dus. Maar het risico op acute nood bij zowel mij als de baby, maakt de kwestie wel heel lastig. We zijn nog vroeg in de zwangerschap om al heel concreet dingen te bespreken geeft mijn gynaecoloog aan.

Maar ik moet wel goed na gaan denken over de kansen en de risico’s, wanneer ik toch besluit echt voor een VBAC te gaan. Hij geeft mij aan dat wanneer ik er echt voor wil gaan hij mij die kans ook moet geven en mij dan ook kan begeleiden naar aanloop  van de bevalling. Wie er tijdens de bevalling dan zal zijn is natuurlijk afhankelijk van het moment.

Stof tot nadenken

In dit gesprek ben ik een klein beetje wijzer geworden maar niet super veel. De gynaecoloog geeft als advies om de boel nu even te laten rusten en te genieten van de zwangerschap en er tzt weer op verder te gaan. We hebben dan nog tijd zat om alles goed voor te bereiden. We spreken af dat ik bij de 24 weken controle bij de verloskundige een afspraak maak voor een vervolg gesprek.

Mijn controles bij de verloskundige zijn verder allemaal goed, en we tikken alweer bijna de 28 weken aan. Tijd dus voor mijn vervolg afspraak bij de gynaecoloog. Ik kijk er naar uit want ik wil eigenlijk gewoon heel graag weten wat ik kan verwachten welke afspraken er bij komen kijken etc.  En mezelf nog meer voorbereiden op de bevalling.

Verkeerde locatie…..

Maar Diede zou Diede niet zijn als het toch even anders loopt. Want deze “hormonale vergeetachtige muts” staat doodleuk op de verkeerde locatie in Tilburg.  Wat een domper heel lief krijg ik nog een plekje aangeboden een uurtje later maar dat zou dan niet bij mijn gynaecoloog zijn. Ik kies er toch voor om de afspraak te verplaatsen. Ik mag dus een week later weer terug komen. ‘U moet dan naar deze locatie komen mevrouw, zet dat er maar goed bij’.

Een week later is dus mijn afspraak met mijn gynaecoloog. Ik geef duidelijk aan dat ik het echt wil proberen. En daarop volgt een fijn gesprek, we gaan binnenkort het ‘bevalplan’ maken. Mijn gynaecoloog staat er niet om te springen het blijft natuurlijk spannend en een risico. Maar hij gaat mij wel begeleiden. Hij geeft aan dat er een aantal voordelen zijn en een aantal nadelen zijn.
Mijn persoonlijke nadelen voor een VBA2C ; Ik ben zowel bij Bink als bij Mees niet spontaan begonnen aan de bevalling. Ik werd bij Mees ingeleid omdat ik een scheurtje in de vliezen had, ze werd uiteindelijk met 40 weken via een keizersnede gehaald. En bij Bink kreeg ik na een mislukte poging tot inleiden een keizersnede met 41 weken. Beide keren dus geen spontane/natuurlijke start van de bevalling. Dat is dus in ieder geval alvast 1 nadeel. En de andere nadelen zijn dat ze beide niet zijn ingedaald. En ik geen sterke weeën had van mijzelf.
Maar we gaan uit van het positieve en dus wat heb ik in mijn voordeel; ik ben nog jong en gezond. De zwangerschap verloopt ook goed zonder complicaties tot dusver.
Mees had geen ideale hoofdligging waardoor de ontsluiting niet vorderde, ik zie dit dus echt als een stukje pech. En bij Bink was het de termijn en het niet kunnen inleiden waardoor het een keizersnede werd. Oké die 2 laatste klinken misschien niet positief maar dat is het voor mijn 3e bevalling dus wel. Als ik bijvoorbeeld 2x tot volledige ontsluiting was gekomen en het daarna keizersnedes waren geworden dan was het een ander verhaal geweest.
Ik heb binnenkort weer een nieuwe afspraak met mijn gynaecoloog. Dan gaan we echt dieper in op mijn bevalling en zullen we ook afspraken gaan maken. Ik kijk daar enorm naar uit… omdat het nu allemaal nog een beetje vaag blijft.
Tegen die tijd ben ik ook lekker met verlof en kan ik mij nog meer gaan focussen op mijn 3e bevalling. Waar ik dus veel bewuster in ga duiken en ben gedoken zoals jullie misschien al wel hebben gemerkt.
Om nog even terug te komen op mijn verlof…. Morgen avond vertellen we je er meer over. Dus blijf ons volgen.
Liefs Diede

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd