De zwangerschap van onze geboortefotograaf Diede – deel 8

Mijn naam is Diede, geboortefotograaf, mama en zwanger van ons derde kindje. In de geboortefotografie zie ik de meest intieme momenten van ouders. In deze blog neem ik jullie mee in mijn persoonlijke leven. Mijn derde zwangerschap en de weg naar de geboorte. Vandaag deel 8 alweer.

Waarom onzekerheid in plaats van veiligheid

In deze blog vertel ik jullie graag meer over het proces waardoor ik nu zo graag voor mijn VBA2C wil gaan. Daarvoor duik ik een stukje in de geschiedenis en dat begint bij de bevalling van Bink.
Dat ik bij Bink misschien niet meteen na de mislukte poging tot inleiden, had in moeten stemmen met een keizersnede staat vast. Maar wat mij nog het meeste is bijgebleven is de keizersnede en de nasleep ervan. Ik kan er niet zo goed de woorden voor vinden. Maar ik ga proberen uit te leggen waarom ik dat zo vervelend vond.

Weg zwangerschap

Voor ik dat doe wil ik aangeven dat ik boven alles natuurlijk super blij was met een gezonde baby en goed verlopen keizersnede.

Maar wat ik best wel heftig vond om mee te maken is het feit dat je gewoon van het ene op het andere moment een baby hebt gekregen. Zowel ik fysiek als mentaal en de baby kregen geen signaaltjes en konden zich niet voorbereiden. BAM weg zwangerschap, hallo baby en voor Bink weg warm huisje en hallo koude lucht, harde geluiden en de kille ok ruimte.
Ik kan er nog steeds niet echt het juiste woord voor vinden. Maar het woord wat ik nu gebruik om het uit te kunnen leggen is; ‘Rooftocht’. Niet te bevatten wat er is gebeurd. Je lichaam en geest zitten niet op 1 lijn. Laat staan hoe dat voor Bink is geweest hij zat nog zo lekker in mijn buik… als het aan hem had gelegen was hij ook nog even blijven zitten.

Geen roze en blauwe wolk

De 1e dagen met Bink vond ik verre van een roze wolk. Ik had langere tijd pittige naweeën en helaas hele nare hoofdpijn en (zenuw) pijn in mijn schouders, armen en handen. Alsof er continue schokjes stroomden van mijn schouders naar mijn vingers. Wat was ik blij met de morfine die ze mij gaven. Het was pittig, ik heb meerdere malen Bink niet kunnen voeden vasthouden door de pijn. Na 4 dagen mochten wij naar huis. Ik durfde niet wat moest ik zonder morfine was de enige gedachte kan ik dit wel? De Kraamtranen vloeide rijkelijk in de auto en heel diep van binnen wist ik dat frisse lucht en mijn eigen bed mij ook weer heel veel ging brengen. En met die gedachten lapte ik mij zelf op. De hoofdpijn en zenuwpijn hield helaas nog wel even aan. Maar iedere dag ging het herstel steeds een beetje beter.
Een periode van mooie momenten met ons gezin brak aan en ik heb ook echt intens kunnen genieten. Zo bijzonder om te transformeren van een gezin van 3 naar 4. Om Mees te zien ontpoppen tot grote zus.

De wens voor een zwangerschap

En toen ging ik aan het werk als geboortefotograaf, ik zat natuurlijk nog midden in de opleiding van de Child Birth Academy. Dus zodra ik kon pakte ik de lesdagen weer op. En raakte ik verder in gesprek met Mirjam en ben ik bij Pure Life Geboortefotografie gaan werken. In juli 2019 legde ik mijn 1e geboorte vast. En binnen een paar weken werden dat er meer. Buiten het feit dat ik eindelijk had gevonden wat ik wilde doen voor werk. Groeide er bij iedere geboorte de wens om het ook ooit nog eens mee te mogen maken. Mijn referentie kader van bevallen was een keizersnede… een wereld ging voor mij open. Het gouden uurtje direct na de geboorte, net bevallen en dan al naast je bed kunnen staan en kunnen lopen, geen toeters en bellen aan je armen als je je kindje voor het eerste vast mag houden en zodra je gegeten en gedoucht hebt samen naar huis. Wauw… wat is dat mooi. Alleen al je kindje meteen op je borst krijgen zo gaaf.

Bevallen na een keizersnede

Nog voor wij de wens voor een 3e kindje kregen, ben ik mij meer gaan verdiepen in de zwangerschap, de bevalling en ook specifiek in het bevallen na een keizersnede. En ook nu ging er een wereld voor mij open. Ik begrijp nu het nut van een beval cursus, zwangerschapsgym, yoga het schrijven van een bevalplan en al die andere dingen waarmee je je als vrouw gaat verdiepen in het proces van de bevalling en gaat leren wat je kan verwachten en wat de mogelijkheden zijn. Zodat je tijdens je bevalling weet wat je lichaam doet en nog meer kan vertrouwen dat het goed gaat. Ik weet nu dat ik de keuzes maak en dat er enkel adviezen worden gegeven door een gynaecoloog en verloskundige. Ik weet nu dat naast de morfine pomp en ruggenprik nog zo veel meer andere mogelijkheden zijn om pijnverlichting te ervaren tijdens de weeën. Ik kan er denk ik nog net geen boek over kan schrijven. Maar ik hoop stiekem dat wij vrouwen minder bang gaan zijn voor de pijn en meer gaan vertrouwen op ons lichaam en wat het kan.

Minder pijn, meer vertrouwen

Bij Mees en Bink riep ik dat ik dat niet nodig had en niet gemist heb. En nu roep ik heel hard dat ik dat bij Mees en Bink heel erg gemist heb. Wist ik toen wat ik nu wist. Dan had ik heel veel dingen anders gedaan. Maar zo is het niet gegaan en dat heeft ook zijn redenen denk ik dan. Ik heb ervan geleerd en neem dit mee. En vind het heel mooi dat ik mijn ervaring nu kan delen met jullie en dat ik inmiddels heel veel lieve en fijne mensen heb leren kennen die mij in dit proces hebben geadviseerd en geholpen. Ik zou er nog zo veel over kunnen vertellen.
Volgende week wil ik wat meer vertellen over wat dan precies het risico is voor bevallen na een keizersnede. En wat het dan voor mij betekend.
Liefs Diede
Pure Life Geboortefotografie is werkzaam als geboortefotograaf in Limburg – Noord-Brabant – Utrecht – Gelderland – Noord-Holland en Zuid-Holland. Met een vestiging in Heerlen – Valkenburg – Tilburg

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd