De zwangerschap van onze Geboortefotograaf Diede – deel 9

Geboortefotograaf Diede neemt ons in deze blog mee tijdens haar derde zwangerschap. Medio april van dit jaar verwachten zij en haar man hun derde kindje.
Vorige week vertelde ik jullie waarom ik voor onzekerheid kies en niet voor de zekerheid van een geplande keizersnede. Ik vertel vandaag graag wat meer over het proces, wie ik heb gesproken, en wat mij enorm heeft geholpen.

Niet standaard een keizersnede

Nog voor dat ik wist zwanger te zijn van ons 3e kindje, wist ik dat ik niet direct mee wilde gaan met een 3e (geplande) keizersnede bij een volgende zwangerschap.
Ik ben mij niet meteen enorm gaan verdiepen in vaginaal bevallen na 2 keizersnedes. Ik had ergens ook nog de rust nodig om mijn ervaring van de geboorte van Bink te verwerken. En ik was natuurlijk pas net begonnen met het prachtige werk wat ik samen met Mirjam mag doen binnen Pure Life Geboortefotografie. En onze lieve Bink was nog zo klein. Zoveel dingen waar ik energie van kreeg. Even lekker genieten van alles wat mij op dat moment gelukkig maakte.
 Zo’n 6 maanden na de geboorte van Bink kreeg ik wat meer last van mijn litteken, rug en bekken. Het is ook nogal wat 2 zwangerschappen in 2,5 jaar tijd en 2 keizersnedes. Ik kreeg de tip om oa mijn litteken te laten masseren. Ik kwam terecht bij een chiropractor in Waalwijk, zij heeft mijn litteken flink los gemasseerd. Geen prettige behandeling maar wat een verschil. Mijn litteken was de 1e dag na de behandeling steeds wat gevoelig maar na iedere behandeling voelde ik het steeds wat soepeler worden. Daarnaast behandelde ze ook mijn rug, nek en bekken. Een stuk minder last van gespannen spieren. En een veel aangenamer gevoel van het litteken.

Van informatie naar kennis

Rond de 1e verjaardag van Bink groeide mijn interesse om meer informatie te vergaren mbt tot een vaginale baring na een keizersnede of 2. Waar ik in het begin het bij wat blogs en feitjes hield. En wat gesprekken met Sjoerd over hoe wij en vooral ik terug kijk naar de geboorte van Mees maar het meest naar die van Bink. Dook ik er steeds een beetje meer in. In de zomer van 2020 kwamen we er achter dat onze 3e spruit op komst was. En nam mijn behoefte om alles uit te zoeken steeds meer toe. Ik luisterde podcasts, vond een hele leuk verloskundige praktijk die mij advies gaven, ik vond een ervaringsdeskundige, iemand die mij helemaal in het begin heeft geholpen met wat contacten en hoe te beginnen en nog veel meer.
Aller eerst was ik heel nieuwsgierig naar de meningen en adviezen van onafhankelijke verloskundige of ervaringsdeskundige. Hele lieve mensen die mij advies gaven voor mijn 1e gesprek met de gynaecoloog. Ik had een hele vragen lijst op gesteld, en stuk voor stuk namen ze de tijd om die door te nemen met mij. Ook liet ik ze mijn beval verslagen lezen en vroeg ik ze om een eerlijk advies. Hoe pril de zwangerschap ook was voor mij toen hele waardevolle en fijne contacten. Ik sprak oa met verloskundige praktijk Nintu in Breda, Kimberley van ‘bevallen met Kimberley’ Margot van ‘vroedvrouw margot’ en Dorene van ‘volvertrouwen’. Wat een fijne contacten, maar tegelijkertijd voelde ik ook door de onafhankelijke meningen en adviezen dat ik echt voor een vaginale baring na 2 keizersnedes kon gaan.

De VBAC cirkel

Het leek wel of vanaf dat moment steeds meer informatie mijn pad op kwam. Want niet snel na mijn 1e gesprek bij de gynaecoloog starten Margot en Dorene een VBAC cirkel… zo gaaf hoewel het wel vrij ver tegen het einde van mijn zwangerschap zou plaats vinden wild ik graag mee doen. Helaas gooide COVID19 roet in het eten en moesten we helaas horen dat de VBAC cirkel zou worden verplaatst. In de tussen tijd hielden Dorene & Margot een aantal waardevolle live sessies over oa VBAC maar ook over ruim bloed verlies of langdurig gebroken vliezen of het breken van de vliezen. Begin maart organiseerde Dorene&Margot nog een online cirkel, samen met een een klein clubje vrouwe. Allemaal de wens voor VBAC, hebben we 3 uur lang informatie gekregen ervaringen, uitgewisseld en ons voorbereid op een naderende bevalling.
Ik barst van de informatie en begin steeds meer te merken wat voor mij belangrijke punten zijn tijdens de bevalling. Wat wil ik wel wat wil ik niet? Tijd om een bevalplan te gaan schrijven…… ook zoiets een Eye opener ik zie daar nu pas echt de meerwaarde van in hoe belangrijk dat is. Dat heb ik nooit zo gezien bij Mees en Bink.

Mindset is zo belangrijk

Ik heb zin om de laatste dingen op te gaan pakken, de 1e afspraak bij de chiropractor is weer gemaakt. Een zwangerschapsmassage en een afspraak met Kimberley van ‘bevallen met Kimberley’. Ik wil mij nu nog eens gaan verdiepen in de voetreflexmassage en accupunctuur. Ik heb er geen ervaring mee maar ben wel heel benieuwd. Hebben jullie nog tips?
Werk aan de winkel niet alleen bij ons in huis… iets met kamertje klaar maken en de baby was nog doen.. tja en de vluchtkoffer ook nog pakken.
Maar ik moet aan de slag met mij zelf, voorbereidingen zijn in volle gang. Laatste dingen regelen en dan is het langzaam tijd om toch echt in die spreekwoordelijke bubbel te gaan zitten want ook dat zie ik nu in hoe belangrijk het is om je in een bubbel te verplaatsen in de laatste weken van je zwangerschap. Niet alleen je lichaam voorbereiden op de bevalling maar ook je mindset. Ik zie meer dan eens in hoe belangrijk mindset is tijdens een zwangerschap en bevalling.
Ik kijk met zo’n ander oog naar de zwangerschap en bevalling als ik dat vergelijk met mijn 1e zwangerschap. Ik zou iedere vrouw die voor het eerst zwanger is de wijsheid of ervaring willen bieden die je na 2 of 3 bevallingen hebt. Maar helaas kunnen we geen ijzer met onze handen breken.
Dank jullie wel voor het lezen van mijn blog.
Wie weet tot volgende week maar ik kan niks garanderen.
Liefs Diede

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd