Een keizersnede met HypnoBirthing

Een keizersnede met HypnoBirthing®

Maayke Wolfkamp – 26-12-2024

Het is alweer de laatste week van het jaar. Precies een jaar geleden schreef ik een blog voor HypnoBirhting® Nederland en Belgie over de aanstaande geboorte van mijn tweede dochter. Ik kijk terug op een prachtig, maar met vlagen ook pittig, jaar. Als docent HypnoBirthing® keek ik erg uit naar de geboorte. Een mooie kans om zelf weer mijn HypnoBirthing® kennis toe te passen. Toch was het deze keer een uitdaging. Waar mijn eerste dochter vaginaal ter wereld kwam, stond er nu een geplande keizersnede op de kalender. 

Tijdens de twintig weken echo bevestigde de echoscopiste wat ik zelf eigenlijk al wist vanaf de 13 weken echo: placenta praevia. En wat voor een, een totalis. Dit betekent dat de placenta in zijn geheel over de baarmoedermond ligt en de kans op een vaginale geboorte minimaal tot nihil is. Een vaginale thuisgeboorte was dus uitgesloten. Dat was best even slikken voor mij en ook ik als ouder had even nodig om dit te verwerken. Echter ben ik mij al snel gaan verdiepen in de verschillen tussen sectio’s, placenta praevia en gaan zoeken naar hoe wij onze geboorte wensen konden verbinden aan een keizersnede. 

Tijdens een geplande keizersnede ervaar je geen golvingen (weeën) en verloopt het fysiologische proces ook heel anders. Ik zocht antwoorden op vragen als: hoe verloopt een keizersnede, welke handelingen worden verricht, uit welke fases bestaat een keizersnede, hoe verloopt dit proces en wat doet dit met mijn lichaam en dat van mijn baby? Welke invloed heeft een keizersnede op een kind? Wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten met een vaginale geboorte? Hoe kun je dit zo dicht mogelijk bij elkaar brengen? Welke elementen zijn daarbij voor ons persoonlijk belangrijk en waarom? De vragen waarop ik geen antwoord had, heb ik gesteld aan mijn gynaecoloog. Aan de hand van al deze informatie konden mijn man en ik onze geboorte wensen voor een keizersnede vormgeven.  

In gesprek met je zorgverlener

Hierna ben ik gaan zoeken naar een zorgverlener die paste bij onze kijk op de geboorte. Dit vonden we bij gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenziekenhuis in Utrecht. Hij was de eerste gynaecoloog die een moeder geassisteerde keizersnede (MAC) deed in Nederland en heeft er inmiddels al velen op zijn naam staan. Samen met hem keken we naar mogelijkheden en oplossingen. Ik vond het heel fijn dat hij een positieve kijk had op de situatie in tegenstelling tot veel andere gynaecologen die ik ben tegen gekomen. 

Samen met Koen hebben mijn man en ik onze wensen voor de geboorte besproken. Wat vinden wij belangrijk tijdens de geboorte van ons kind, welk gevoel hebben we daarbij en naar welke momenten van een vaginale geboorte keken wij uit. Samen hebben we gekeken naar de opties om deze momenten mogelijk te maken tijdens een (geplande) keizersnede. Zo bleek mijn wens om mijn dochter zelf aan te pakken ook tijdens een keizersnede reëel. Een moeder geassisteerde keizersnede zou het worden. Of althans een variant daarvan. Gezien de aard van de keizersnede was het van tevoren lastig in te schatten hoe deze zou verlopen. Mijn placenta lag voor het incisie gebied en dat maakte de kans op veel bloedverlies groot. Afhankelijk van hoe fors het bloedverlies zou zijn, kon ik of mijn dochter zelf uit mijn buik halen ofwel Koen zou haar eruit halen en haar dan direct aan mij over geven. In de meeste scenario’s kon ik in een bepaalde vorm betrokken worden bij de keizersnede en kon mijn dochter bij mij op mijn borst liggen. De voorwaarde was natuurlijk dat het goed ging met mij en mijn dochter. Ik vond het heel fijn om te weten dat zelfs in het minst gunstige geval er nog mogelijkheden waren om mij te betrekken en zo dicht mogelijk bij onze geboorte wensen te blijven.

In gesprek gaan met je zorgverlener, kijken naar de mogelijkheden en voor jezelf en je geboortepartner duidelijk voor ogen hebben wat jullie belangrijk vinden, is dus enorm helpend om een gevoel van regie te behouden tijdens een keizersnede. Juist dat gevoel van regie bepaald in de meeste gevallen of je met een positief gevoel kunt terug kijken op de geboorte of niet. Dit is een van de onderdelen van de HypnoBirhting® cursus. 

Geboorte en postpartum als één ervaring

Daarnaast heb ik ook een gevoel van regie gecreëerd door de post partum periode te betrekken bij de geboorte en dit als één ervaring te zien. Zo ontstonden er tal van mogelijkheden waarop ik veel invloed had. Dat gaf een goed gevoel en iets om naar uit te kijken. Zo hebben we naast onze geboorte wensen ook post partum wensen opgesteld. 

Verder wilde ik een stukje regie creëren voor het meest slechte scenario. Om die reden hebben wij een geboorte fotograaf in de arm genomen. Tijdens een spoedkeizersnede moet er meestal snel gehandeld worden en kunnen helaas vaak niet alle van tevoren gemaakte plannen uitgevoerd worden en kan er dus ook niet altijd rekening gehouden worden met de geboorte wensen. Met een geboorte fotograaf erbij konden we de geboorte van onze dochter vastleggen en later rustig terugkijken. Tijdens een spoedkeizersnede gaat alles voor de ouders vaak zo snel, dat het als in een waas voorbij kan gaan. Details zijn dan niet meer scherp en soms missen zelfs een of beide ouders het daadwerkelijk moment van de geboorte. Foto’s kunnen in dat geval erg helpend zijn tijdens de verwerking van zo’n gebeurtenis, maar ook om de geboorte van je kindje terug te kunnen zien en bewust mee te maken. Op die manier kun je toch een soort regie behouden rondom een spoedkeizersnede. 

Tijdens mijn zoektocht naar een geboorte fotograaf kwam ik Mirjam Cremer van Pure Life Geboortefotografie tegen. Zij heeft een van de mooiste dagen van ons leven vastgelegd voor ons. Beelden die ik voor altijd zal koesteren. 

Terugkijken op een prachtige geboorte

Wij hadden geluk. Ik haalde de geplande keizersnede datum zonder bloedverlies in de zwangerschap en kon zelfs de hele zwangerschap blijven sporten. Een spoedkeizersnede was niet nodig en de sectio werd zelfs een ‘best case scenario’. Het bloedverlies viel erg mee door het goede handelen van Dr. Deurloo – Koen. Ik mocht mijn dochter zelf uit mijn buik halen en op mijn borst leggen en daar is zij al die tijd gebleven. Op de uitslaapkamer heeft zij direct aan de borst kunnen drinken en wij voelde ons als in de zevende hemel.  

De postpartum periode was pittig en het herstel duurde door complicaties helaas lang, maar we zaten ook echt op een roze wolk. Onze postpartum wensen hebben hier ook aan bijgedragen.  

Kortom ik kijk terug op een prachtige geboorte en dat komt mede door mijn voorbereiding met HypnoBirhting®. Krijg jij slecht nieuws tijdens de zwangerschap? Of blijkt dat een vaginale geboorte geen optie is? Ga dan niet bij de pakken neer zitten, er zijn nog zo veel mogelijkheden om vol rust, vertrouwen en met een gevoel van regie een prachtige geboorte tegemoet te gaan. Klop gerust bij mij aan voor een (privé)cursus of advies. 

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een prachtig 2025!

Liefs,

Maayke Benningen-Wolfkamp

HypnoBirhting® docent

maayke@benningen.nl

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Contact formulier

  • DD slash MM slash JJJJ

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd