fbpx

Geboortefotografie – Ervaringen-deel 1

Door 4 februari 2017 Ervaringen Ouders

In deze nieuwe wekelijkse blog laten we ouders aan het woord over hun ervaringen met geboortefotografie. Vragen die wellicht meerdere ouders hebben en die we graag stellen aan ouders waarvan wij onlangs een reportage hebben mogen vastleggen. In deze eerste blog laten we Katrien van de Pas-Hulsbeek aan het woord. Naast mama van twee schattige jongens Mees en Jip is ze getrouwd met Joep en werkt ze zelf als geboortefotograaf en grafisch ontwerper onder de naam: http://welcomelittleone.nl Waarom heeft ze gekozen voor geboortefotografie? Hoe heeft ze dit ervaren? En waarom hebben ze ervoor gekozen de geboorte te laten vastleggen door Pure Life Geboortefotografie? Je leest het in het onderstaande mini-interview.

1. Waarom heb je ervoor gekozen om de geboorte van jullie kindje vast te laten leggen?

Omdat ik mooie foto’s gemist heb bij de geboorte van mijn eerste zoontje Mees. Daar had ik geen enkele foto van mijn man (die vaak vergeten wordt, maar ook heel belangrijk is in zo’n moment) . Ook hadden we allemaal foto’s die je liever niet toont in een fotoalbum. Bijvoorbeeld met de intieme delen op de foto. Het waren allemaal foto’s in haast geschoten door mijn man. En hoe goed bedoeld ook, de kwaliteit was daarvan ook niet naar mijn zin. Het is tenslotte niet zijn vak en hij was ook liever met andere dingen bezig op dat moment. Dus om hem ook die zorg uit handen te nemen en ik goede kwaliteit foto’s zou krijgen, wilde ik het heel graag. En hoe het is om het zelf te ervaren, zodat ik ook weet hoe dat voelt. Tenslotte heb ik al vaker aan de andere zijde gestaan.

2. Was je niet bang dat je rust verstoord zou worden door een extra persoon op de kamer?

Nee, want uit mijn eerste bevalling had ik ervaren dat er zo vaak mensen in en uit de kamer komen dat het allemaal niet uitmaakt. Je bent er niet mee bezig. Vooral als het om een lang durende bevalling gaat dan maak je je daar geen druk om.

3. Had je in de gaten dat er foto’s gemaakt werden?

Ja, dat kan ik niet helemaal ontkennen, omdat ik toch zelf fotograaf ben. Maar dat was alleen in het begin en op het einde. Maar daar tussenin, de heftige momenten, dan heb je het niet meer in de gaten want je hebt het te druk met jezelf. Met wat er allemaal met je lijf gebeurt. Dan heb je genoeg aan de focus voor jezelf en niet met wat er om je heen gebeurt. Maar Mirjam zelf was stil en op de achtergrond. Zelfs mijn man en de verpleging hadden niet meer in de gaten dat ze bezig was met foto’s maken.

4. Hoe heb je een keuze kunnen maken tussen de groeiende groep
geboortefotografen?

Mirjam kenden wij via een bekende van ons en ik had eerder al contact met haar gehad voor de liefde voor geboortefotografie. Dat schepte al snel een band. Daarna heb ik er meerderen leren kennen maar ik had toen al de keuze gemaakt voor Mirjam. Ik had haar al gecheckt voor dat ik überhaupt zwanger was ;-). Gekeken naar wat voor soort foto’s ze maakte. Er zit toch wel veel verschil tussen de manier van fotograferen. Belangrijkste vind ik de details en emoties die vastgelegd worden en de discretie hoe er omgegaan wordt met intieme beelden op social media. Een klik met een fotograaf is belangrijk, maar zeker ook de stijl moet je aan staan.

5. Hoe was het voor jou als geboortefotograaf om nu zelf die mama te zijn die de geboorte van haar kindje laat vastleggen?

Wennen om nu niet zelf de foto’s te maken en zelf het onderwerp te zijn. Maar ik vond het voor mezelf en voor mijn zoontje belangrijk dat het vastgelegd werd. Ook door mijn ervaring en contact met mijn eigen opdrachten merkte ik dat de mama’s en papa’s het als zeer waardevol ervaren. Dus waarom dan niet er zelf voor kiezen? Nu weet ik wat zij hebben ervaren en weet ik nu ook hoe ik misschien dingen wel of niet zou doen in de toekomst ;-).

6. Zou je in een paar zinnen of woorden willen beschrijven wat de reportage voor jullie betekent?

Ontzettend veel.. Het zijn momenten die zo snel aan je voorbijgaan en je graag nog een keer zou beleven. Om te zien hoe het geweest is en hoe het voor anderen in je omgeving was. Daar bedoel ik mee, de momenten dat de kleine er net is. Hoe trots mijn man was toen hij voor het eerst zijn zoontje zag en ook hoe onze andere zoon keek toen hij voor het eerst zijn broertje zag. Of de blikken van de andere familieleden. Die momenten zijn zo mooi en wil je graag vasthouden en kun je zelf nooit vastleggen. Ook om de kleine details te herinneren. Zoals dat Jip meteen op zijn vingertjes zat te sabbelen, de oortjes die nog een beetje verfrommeld waren, hoe gaaf zijn huidje al meteen was etc. Unieke momenten, dus ja, heel speciaal.

7. Stel jullie zouden nog een kindje mogen verwelkomen in jullie gezin, zou je er dan weer voor kiezen de geboorte te laten vastleggen?

Jazeker, geen twijfel over mogelijk!

Katrien, bedankt voor het delen van jouw ervaring m.b.t. geboortefotografie.

Volgende week vertelt Sandra Hundscheid die op 31 Januari 2017 is bevallen van haar derde kindje haar ervaringen. Sandra is thuis bevallen in bad onder begeleiding van haar eigen verloskundige.

1 reactie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.