Wanneer angst liefde wordt – Geboorte Keizersnede

Iedereen die gezegend is met een familie vol met neefjes, nichtjes, tantes, opa’s en oma’s heeft wel dat ene nichtje dat zo speciaal is voor iedereen. Dat ene nichtje die in je ogen altijd klein blijft. Die altijd iets bij je oproept dat je haar wil koesteren en beschermen.

Verbouwen, verhuizen, een baby

Voor onze familie is Kelly dat nichtje, alleen is allang geen klein meisje meer. In 2018 hebben we genoten van haar bruiloft. Samen met Roel heeft ze een plekje kunnen creëren in het huis dat al meerdere generaties in onze familie is.

Niet lang na de bruiloft krijgen we op een vroege ochtend het ontroerende bericht dat Roel & Kelly hun eerste kindje verwachten. Dit nieuws doet het hart van iedereen smelten. De hele zwangerschap zien we haar stralen en Roel werkt zich letterlijk in de rondte om alles klaar te hebben voor de geboorte van hun wondertje. Om het nog spannender te maken besluiten ze ook nog te gaan verbouwen.

Wat begon als een fantastische uitdaging bracht heel wat stress met zich mee. Een hypotheek die door omstandigheden lang op zich liet wachten. De verbouwing die heel wat meer werk naar boven haalde dan ze gedacht hadden.

Gelukkig hebben ze veel hulp maar de maanden gaan veel en veel sneller dan ze ooit hadden kunnen denken. En dan krijgen ze het nieuws dat ze niet verwacht hadden. Hun meisje blijkt een ligging te hebben die niet ideaal is voor een natuurlijke bevalling.

In plaats van met haar hoofdje naar beneden gekanteld ligt ze heerlijk met haar bolletje onder Kelly’s ribbenkast. Wanneer na een controle blijkt dat er voldoende maar niet heel veel vruchtwater is besluiten ze geen poging te doen om hun meisje te laten draaien.

Na een aantal goede gesprekken wordt het besluit genomen om haar met een keizersnede geboren te laten worden. De datum staat vast, maandag 5 augustus worden ze in het geboortecentrum. Nu de datum vaststaat proberen ze met man en macht de verbouwing af te ronden.

Maar dan loopt het anders

Het is een paar minuten voor 07:00 uur wanneer ik van Kelly een berichtje krijg: “Kunnen we even bellen ?”. Gelijk ben ik wakker en niet veel later belt Roel. Hij klinkt bezorgd en mijn hart gaat tekeer. Sinds die nacht zijn ze in het ziekenhuis na een hele spannende avond en nacht.

Na hard gewerkt te hebben in huis krijgt Kelly op dinsdagavond een steek bovenin haar buik. Ze probeert zich rustig te houden en te gaan liggen. De pijn neemt niet af, het voelt alsof ze een strakke band voelt boven haar buik. Ze krijgt het benauwd en probeert Roel z.s.m. wakker te maken.

De pijn wordt heviger en heviger, er is geen tijd of aandacht om zich zorgen te maken. Die pijn neemt alles over! Na een kort telefoontje met het geboortecentrum wordt ze direct verwacht en niet veel later ligt ze aan de CTG. Binnen enkele minuten zijn de bloeduitslagen bekend. In de uren die volgen neemt de pijn iets af.  De kans bestaat dat hun meisje geboren moet worden.

Het is  nauwelijks te bevatten wat er allemaal gebeurd. Of het nog baat zal hebben weet niemand maar ze krijgt met spoed medicatie toegediend voor longrijping om hun meisje ondanks de zwangerschapsduur een zo goed mogelijke start te geven. Dit gaat zo snel, ze kan het nauwelijks bevatten en er komt angst naar boven…

Van dag tot dag

Gelukkig nemen de klachten in de loop van woensdag af. Haar waardes stabiliseren iets maar de keiharde diagnose is: HELLP-syndroom. Per dag zal er gekeken worden of de risico’s voor Kelly en hun meisje nog acceptabel zijn. Maandag 5 augustus gaan we sowieso niet meer halen.

Dagelijks worden de bloedwaardes gecontroleerd, er wordt besloten dat vrijdag 19 juli rond 12:00 uur de keizersnede zal plaatsvinden.

Roel probeert Kelly zo goed mogelijk te ondersteunen en te helpen waar hij kan maar voelt zich zo machteloos… Beiden zijn angstig en weten niet wat ze te wachten staat.

Vrijdag 19 juli 2019

De keizersnede staat gepland rond 12:00 uur, na de bloeduitslagen van die ochtend wordt er besloten NU in te grijpen. Kelly kan het niet volgen, ze voelt zich helemaal niet slecht. Ik weet als deze beslissing genomen wordt dat er dan geen tijd is om te wachten op een geboortefotograaf. Snel pak ik mijn spullen en 15 minuten later sta ik bij ze op de kamer. Gespannen kijken Roel & Kelly elkaar aan… Bezorgdheid, angst en zenuwen wisselen elkaar af. Wanneer Kelly’s moeder binnenkomt beloven ze elkaar niet te lang aan te kijken want dat wordt huilen…

Het ok team is gereed en we mogen naar de operatieruimtes. Gelukkig weten de medewerkers de spanning te snijden en ze weten zelfs nog een glimlach op hun gezicht te toveren. Wanneer alles gereed is mogen we door naar de operatiekamer.

Van de zenuwen blijft Kelly maar kletsen en kletsen. Hoe ik ook mijn best doe om op de achtergrond te blijven, ze roept me regelmatig tot de gynaecoloog me met een glimlach aankijkt en ik verklaar: “Het is mijn nichtje”.

Wat is ze mooi

De operatie gaat vrij snel van start en binnen no time worden er twee schattige billetjes geboren. Met een klein beetje duwen en trekken wordt er een prachtig meisje geboren die de naam Lexi mag dragen. Ze is er…, ze huilt, ze is prachtig! Ze zijn zo ontzettend trots op hun meisje. Na de eerste controle’s blijkt ze het keurig te doen en mag ze snel kennismaken met haar papa en mama. Nooit hadden ze gedacht dat zo’n eerste kennismaking met je eigen kind zo bijzonder en zo intens zou zijn!

De komende twee uur blijven we op de recovery zodat Kelly even kan bijkomen. Ze voelt gelijk al dat het allemaal een stuk zwaarder is dan ze ooit had kunnen bedenken. Wat kijkt ze ontzettend verliefd naar haar dochter, maar er zijn ook tranen. Ze vind het moeilijk bevallen te zijn zonder ook maar één wee te hebben gevoeld.

Een meisje wat bij je wordt gelegd, en dat is dan je meisje… We leggen zoveel mogelijk momenten vast zodat ze op een later moment hier samen op kunnen terugkijken. Deze geboortefoto’s zullen zeker bijdragen aan het verwerken van deze rollercoaster.

Weer spannend

Bij de suikercontrole’s krijgt maakt dit kleine meisje het weer heel spannend. Haar waardes zijn gevaarlijk laag en weer is daar die akelige angst. Gelukkig is het snel onder controle maar een leuk begin is anders…

Wanneer we aangekomen zijn op de kamer, Lexi verzorgd is en ze heerlijk bij Kelly in haar armen ligt zie ik haar moe worden. Het is tijd om ze met rust te laten en ze de tijd met elkaar te gunnen.

Lieve Kelly & Roel, na een heerlijke zwangerschap waarbij je ondanks alle drukte stralend zwanger bent geweest waren de laatste dagen van de zwangerschap en geboorte een enorme rollercoaster. Ineens moest er een beslissing genomen worden.

Het herstel was niet makkelijk en er kwamen heel wat tranen voorbij. Van een afstand heb ik kunnen zien hoe groot jullie liefde voor dit meisje is. Hoe welkom ze is, we zijn zo ongelofelijk trots op jullie.

Neem de tijd om alles een plekje te kunnen geven, geniet van de kleine momenten. De dagen dat het gewoon even niet lukt horen erbij. Jullie hebben een prachtig meisje op de wereld gezet dat nu al zoveel harten gestolen heeft. Wat zijn we blij dat je er bent lieve Lexi.

Mirjam Cremer & Diede Verschuuren Birthphotographers and writers of Birth Stories

Pure Life Geboortefotografie: Gespecialiseerd in zwangerschap– geboorte- en Newbornfotografie

werkzaam in de Regio’s Zuid-Limburg, Noord en Midden-Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant, Gelderland en Utrecht

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd