fbpx

Geboortefotografie -ervaringen- deel 3

Door 18 februari 2017 Nieuws

In deze nieuwe wekelijkse blog laten we ouders aan het woord over hun ervaringen met geboortefotografie. Vragen die wellicht meerdere ouders hebben en die we graag stellen aan ouders waarvan wij onlangs een reportage hebben mogen vastleggen. In deze derde blog laten we Joan Ruyters-Duijser aan het woord. Joan is naast mama van twee meisjes en het liefste vriendinnetje van haar man Jean-Gilles tevens werkzaam binnen de geboortezorg. Onlangs is ze thuis bevallen van haar tweede kindje Anne. Waarom heeft Joan gekozen voor geboortefotografie? Hoe heeft ze dit ervaren? En waarom heeft ze ervoor gekozen de geboorte te laten vastleggen? Je leest het in het onderstaande mini-interview.

Wat was voor jullie de reden om de geboorte van jullie tweede meisje te laten vastleggen?

De foto’s die wij hebben van de geboorte van onze eerste dochter Sarah waren kwalitatief niet geweldig en lieten weinig tot niets zien van de emoties bij mij en mijn man. Toen ik een paar maanden later de foto’s van Mirjam tegen kwam op Facebook ben ik haar gaan volgen en raakte ik er meer en meer van overtuigd dat ik bij een eventueel tweede kindje wel de hulp van een geboortefoto in zou schakelen.

Van dit idee raakte ik nog meer overtuigd nadat ik de verhalen van collega Joyce en lieve vriendin Kayleigh hoorde, die beide schitterende foto’s lieten zien van hun bevallingen, gemaakt door Mirjam. Beide vertelden mij dat ze de aanwezigheid van Mirjam als heel fijn en rustig hadden ervaren, en dat ze er absoluut geen spijt van hadden.

Heb je twijfels gehad om dit wel of niet professioneel te laten vastleggen?

Bij de geboorte van Sarah moest ik er niet aan denken om een geboortefotograaf aanwezig te laten zijn bij deze gebeurtenis, dat doe je met zijn tweetjes was mijn gedachte….. Tot ik na de geboorte van Sarah in aanraking kwam met de foto’s van Mirjam, wat had ik een spijt dat ik dit niet had gedaan want wat waren die foto’s mooi!!

En ik hoorde ook alleen maar hoe lief en rustig Mirjam was en te werk ging. Ik was overtuigd, bij een tweede bevalling moest er een fotograaf bij zijn! Maar toen ik daadwerkelijk voor de tweede keer in verwachting was moest ik mijn man nog overtuigen.

Ik werkte inmiddels al een tijdje als verpleegkundige op de kraamafdeling van het geboortecentrum en was Mirjam daar een paar keer in het voorbij gaan tegen gekomen en had gemerkt wat een rust ze zo al uitstraalde. Ook hoorde ik van collega’s van de verloskamers alleen maar positieve geluiden over de aanwezigheid van Mirjam bij bevallingen. Hiermee heb ik mijn man overtuigd om in ieder geval kennis te maken met Mirjam en dan pas een besluit te nemen. Na deze kennismaking was hij gelukkig ook overtuigd!

Was de keuze tussen de verschillende geboortefotografen moeilijk voor jullie?

Nee eigenlijk heb ik geen seconde getwijfeld, de verhalen en de foto’s die ik had gezien lieten geen twijfel over. Als er iemand foto’s zou mogen maken bij mijn tweede bevalling moest het Mirjam zijn!

Had je het in de gaten dat er een extra iemand binnenkwam tijdens de geboorte?

Omdat de bevalling ineens heel erg snel ging (van 6 cm ontsluiting, waarna we Mirjam belden, naar volledige ontsluiting 10 minuten later) en de baby echt haast leek te hebben, waarschuwde de verloskundige dat ik er rekening mee moest houden dat Mirjam niet op tijd ging zijn. Dat kon ik zelfs tijdens de persdrang niet goed verkroppen, ik hoopte zo dat ze er toch bij zou zijn.

Gelukkig zag ik nog net op tijd Mirjam met de camera om haar nek onze slaapkamer in komen rennen, toen kon ik alles loslaten en had ik ironisch genoeg helemaal niet meer in de gaten dat Mirjam er was en kon ik mij nu helemaal focussen op de bevalling. Twee minuten later werd onze tweede dochter Anne geboren. Mirjam bleek haar jas tussendoor op de grond van onze slaapkamer te hebben gegooid, zonder dat ik dat merkte!

Zou je het aanbevelen aan andere ouders?

Ik zou het voor 200% aanraden aan andere ouders!! We hebben nu zulke mooie foto’s van de bevalling en de eerste onvergetelijke kennismaking tussen Sarah en haar zusje Anne!! Precies zoals ik hoopte en het mij had voorgesteld.

Wanneer je terugdenkt aan de geboorte van jullie meisje wat komt er dan als eerste herinnering in je op?

Hoe ongelofelijk opgelucht en blij ik was toen ik Mirjam op het laatste moment toch nog op tijd naar binnen zag komen rennen en ik die zorgen los kon laten! Nu zou ik toch echt die mooie foto’s gaan krijgen.

Bedankt Joan & Jean-Gilles voor het delen van jullie ervaring en ook voor het delen van een aantal foto’s. De overige foto’s houden ze liever voor zichzelf dat maakt het heel bijzonder dat we bij een paar momenten mogen meekijken. – Mirjam

2 Reacties

  • Vivian Dingena schreef:

    Topmens! Het was mijn eerste kennismaking met Mirjam. Ik kwam als kraamverzorgster net te laat voor de daadwerkelijke geboorte, heb me voorgesteld aan Mirjam en had totaal niet het idee dat er iemand extra aanwezig was in de kraamkamer. Pas later, nadat ook de rest geboren was en Sarah haar zusje had leren kennen, kwam ik erachter dat Mirjam geen “gewone kennis” was maar een professionele fotograaf. Ze heeft geen moment in de weg gelopen en was superlief voor iedereen. Het was een bijzonder moment waar ik supertrots op ben om deelgenoot van te zijn geweest . Jammer dat dit enkele jaren geleden , toen ik zelf ben bevallen, nog niet bestond. Ik zou het iedereen aanraden want deze bijzondere momenten zo mooi laten vastleggen, dat gun ik iedereen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.