Geboortefotografie Geldrop – Je partner als steun bij de bevalling

Enkele dagen geleden mocht ik de bevalling van Evy en geboorte van Juul vastleggen. Juul werd geboren als eerste kindje van Evy & Teun. Vanaf het kennismakingsgesprek was al duidelijk dat ze een goed team waren. En toen kondigde de geboortedag zich aan….

De steun die Evy ontving van Teun hebben we met veel ontzag en bewondering langs de zijlijn bekeken. De steun vanuit medisch personeel was enkel nodig voor de medische noodzakelijke ingrepen. De rest van de bevalling hebben ze echt samen gedaan. Vanaf het moment dat ik dit zag wilde ik de steun die Evy ontving al graag met jullie delen.  Zo vaak vragen partners tijdens een intake gesprek hoe ze hun steun kunnen geven tijdens de bevalling. Er zijn is al zoveel waard, maar wat als je graag meer wil betekenen voor je partner….

Aan de hand van enkele foto’s die ik gemaakt heb bij de geboorte van Juul op 16 maart jl. delen we graag een aantal tips.

Bevalling – Geef haar warmte en geborgenheid

Vrij snel na de start van de bevalling komt Evy in de ontsluitingsfase. In deze fase van de bevalling worden de weeën krachtiger, houden ze gemiddeld één minuut aan en komen sneller achter elkaar. Hoe verder de ontsluiting komt hoe groter het gevoel van overgave kan worden. Iedere vrouw bevalt natuurlijk op haar eigen manier. Vanaf mijn binnenkomst in de verloskamer zijn Evy & Teun een onafscheidelijk team. Hij houdt haar vast, geeft haar warmte en zonder woorden gaan ze samen iedere wee aan. Geef je hand, sla een arm om haar heen wanneer ze daar behoefte aan heeft en let op haar non-verbale communicatie. Je ziet in deze reportage dan Teun regelmatig Evy geborgenheid geeft door zijn hoofd dicht tegen dat van haar te houden. Met zijn beide handen op Evy’s tempo de kracht van de weeën wegknijpt en daar waar nodig haar rug masseert. Je verloskundige kan meerdere drukpunten aanwijzen waar je als partner tegendruk kunt geven wanneer een wee komt opzetten.

Onthoud samen de wensen van het bevalplan

Nu Evy haar wens van een thuisbevalling in bad moet bijstellen betekend dat niet dat haar hele bevalplan niet meer door kan gaan. Zo had Evy als wens om niet standaard in bed te gaan liggen en regelmatig van houding te veranderen.

Bij binnenkomst in een verloskamer staat een bed vrij centraal in de verloskamer. Het is niet gek dat je automatisch geneigd bent om dan ook maar op dat bed te gaan liggen. Het bed kan ook een andere functie hebben en kan goed gebruikt worden om bijvoorbeeld staand tegen aan te leunen. Tegenwoordig hebben bijna alle verloskamers de mogelijkheid om gebruik te maken van een bal waar je als mama je weeën zittend mee kunt opvangen. Je hebt dan de mogelijkheid tijdens een wee je heupen vrij gemakkelijk van links naar rechts te bewegen. Als partner kun je goed helpen om deze mogelijkheden te zien en te gebruiken.

Nu het bad niet door kan gaan voor Evy is er nog de wens om op de baarkruk te gaan bevallen. Het was zo mooi om te zien en horen dat Teun Evy hier aan herinnerde. Samen hebben ze meerdere weeën hier opgevangen. Als partner kun je achter je vrouw / vriendin gaan zitten wat haar steun geeft om tussen de weeën door uit te kunnen rusten. Het helpt je ook als barende mama je meer te kunnen focussen op elkaar en minder op de omgeving. Toch merkte Evy dat de kracht van de weeën in deze houding minder werd en dus besloot ze om het laatste stukje van de bevalling op bed te gaan liggen.

Overlaad haar met complimenten

Een bevalling is een moment waarop je als vrouw enorm krachtig bent maar ook kwetsbaar. Hoe fijn is het om van je eigen partner te mogen horen hoe trots hij op je is. Hoe fijn is het dat je eigen partner je er aan herinnerd dat de wee die achter je ligt niet meer terugkomt. Je barende partner levert één van de grootste prestaties, ze gaat een nieuw leven waar jullie samen verantwoordelijk voor zijn geboren laten worden. Voor de één is het een blik tussen jou en je partner, voor de ander zijn het woorden maar overlaad haar met complimenten op de manier die bij jullie past.

Lieve Evy & Teun nogmaals van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie meisje Juul. Het was een droom voor een geboortefotograaf om jullie samenwerking en de weg naar het ouderschap te mogen vastleggen. Lieve Juul geniet van ieder moment van je leven, maak je dromen waar en waardeer het plekje waar je bent terechtgekomen en groter mag groeien.

Wil je meer weten over geboortefotografie? We maken graag kennis met je.

Pure Life Geboortefotografie is werkzaam in de Regio’s: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.        

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd