Geboortereportage thuisbevalling België

Reina is ruim 35 weken zwanger wanneer ik een eerste mailtje van haar en haar man Patrick krijg. Over een aantal weken verwachten ze hun tweede meisje. Lang hebben ze getwijfeld of ze de zo gewenste thuisbevalling willen laten vastleggen. Toch besluiten ze kennis te maken en direct hebben we een leuk gesprek samen. Ze geven alle vertrouwen en willen niets liever dan een heel mooi aandenken aan de geboorte van hun tweede meisje.

Geboortereportage thuisbevalling België in een Birth & Breakfast

De geboorte zal plaatsvinden in een Birth & Breakfast, een prachtig concept van een plaatselijke verloskundige in België. Voor mij is dit concept nieuw, een plaatselijke verloskundige stelt haar huis open om in twee aparte kamers de bevalling te begeleiden. Daarnaast worden ze na de geboorte ook nog begeleid tot ze weer naar huis gaan. Hoe langer ik er bij stil sta, hoe mooier ik dit concept vind. Na een voorspoedige bevalling gaat normaal de verloskundige na ca 2 a 3 uur naar huis en neemt de kraamzorg het over. Hoe bijzonder is het om met je eigen verloskundige die eerste nacht en dag door te brengen. Met vragen bij haar terecht te kunnen en niet te hoeven wachten op hulp wanneer dat nodig is in die eerste uren. Toch een thuisbevalling alleen niet in je eigen huis.

Na onze kennismaking gaat de tijd snel en komt de geboortedag steeds dichterbij. Reina & Patrick zijn er klaar voor en wachten geduldig tot hun meisje zich aankondigt.

De start van de bevalling – vrijdag 2 oktober 2020

Het is rond 12:00 uur wanneer Patrick laat weten dat Reina een onrustige nacht heeft gehad. Ze heeft veel harde buiken. Er zijn nog geen weeën maar ze hebben het idee dat het niet lang meer zal duren. Tegen 19:51 uur laat Patrick weten dat ze 1 cm ontsluiting heeft. Zodra de weeën regelmatig komen zullen ze richting de Birth & Breakfast vertrekken. We spreken af dat ik dan ook zal vertrekken gezien de afstand die ik moet afleggen.

In de avond komen de weeën langzaam op gang en Patrick laat weten dat zijn ouders tegen 21:00 uur Maybritt, hun oudste meisje, komen ophalen. Omdat het toch een tweede kindje is, bekruipt mij ergens het gevoel dat het wel eens snel zou kunnen gaan. Vanaf welk moment dat dan is, is altijd een verrassing maar het voelt niet goed nog lang af te wachten. Tegen 22:00 uur kom ik aan bij de Birth & Breakfast. Reina heeft 2-3 cm ontsluiting en de vroedvrouw vraagt of ik al binnenkom. We spreken af dat ik nog even in de woonkamer blijf tot ze goed in haar weeën zit.

Het duurt niet lang of de vroedvrouw geeft aan dat de vliezen spontaan gebroken zijn en Reina pittige weeën heeft. Samen lopen we naar Patrick en Reina. Ze vangt haar weeën in bad op en zit in schemerlicht dicht tegen Patrick aan. Zoekende naar de juiste plek en naar een manier om iets meer licht te kunnen creëren zoek ik mijn plek.

Volledige concentratie op de weeën

Reina heeft niets in de gaten van wat er om haar heen gebeurd en concentreert zich volledig op de weeën, Patrick en haar verloskundige. Krachtig vangt ze de ene wee naar de andere op. Al vrij snel laat Reina weten steeds meer drukgevoel te krijgen. Rustig stelt de vroedvrouw haar gerust. Dit drukgevoel komt door de baby die steeds dieper in het geboortekanaal komt. Het zal niet meer lang duren of ze hebben hun meisje in hun armen.

Na verschillende houdingen te hebben uitgeprobeerd in bad, besluit Reina uit bad te gaan en op de baarkruk te gaan zitten. De zwaartekracht kan tijdens de geboorte een hulp zijn. Patrick ondersteunt zijn vrouw en gaat achter haar zitten. Zo heeft ze de steun die ze nu zo hard nodig heeft. Met iedere wee komt er steeds meer van het hoofdje naar voren.

Niet veel later mag Reina haar handen uitstrekken, ze voelt haar dochter. Nog een paar weeën volhouden. Samen gaan ze als team deze laatste minuten tegemoet. In één van de volgende weeën mag Reina haar handen uitstrekken, mag ze haar dochter aannemen en niet veel later ligt hun dochter heerlijk in Reina’s armen. Precies om 00:01 uur is hun meisje geboren die de mooie naam Robin-June mag dragen.

Bewonderen en genieten

De komende minuten staan in het teken van genieten, bewonderen en ontdekken. Ze mag langzaam van de baarkruk naar het bed gaan. Samen genieten ze met z’n drieën van deze kostbare momenten. Een geboorte die je iedere mama en papa zou gunnen. In alle rust, vertrouwen en veiligheid is Robin-June geboren. Nadat ze verzorgd zijn, besluiten we om ze samen verder te laten genieten. Met een grote glimlach verlaat ik de Birth & Breakfast wetende dat zich binnen één van de mooiste momenten heeft afgespeeld en dat haar zo gewenste thuisbevalling werkelijkheid is geworden. De geboorte van een nieuw leven. Geboren op een plekje met zoveel liefde en geborgenheid. De start die je ieder kindje op aarde gunt. De volgende dag worden de eerste momenten met de zusjes samen vastgelegd. Hoewel grote zus het bezoek allemaal erg spannend vindt, mogen we een paar hele kostbare momenten voor ze fotograferen.

Lieve Reina & Patrick, wat een bijzondere ervaring om de geboorte van jullie meisje te mogen vastleggen. Zoveel kracht, zoveel liefde. Hopelijk mag het verhaal en de foto’s de momenten van deze mooie geboorte voor jullie levend houden. Geniet van alle mooie momenten samen, we wensen jullie heel veel geluk samen. Bedankt voor jullie vertrouwen!

Liefs Mirjam & Diede

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd