Geboortereportage van Zebb

Het is rond mei van dit jaar wanneer ik voor het eerst een bericht voor een geboortereportage krijg van Naomi. Samen met haar vriend verwacht ze hun eerste kindje samen. Naast dit kleine wonder is Naomi al mama van Tuur en Janou en Roel van Dani.

Als verrassing kondigde dit kleintje zich aan waar ze zo ontzettend blij mee zijn. Ze willen niets liever dan de geboortedag laten vastleggen om samen de geboortedag te kunnen terugkijken en herbeleven.

De eerste kennismaking

Vrij snel na ons eerste contact maken we een afspraak om elkaar persoonlijk te leren kennen. Vanaf het eerste moment hebben we een leuk gesprek en mag ik een stel ontmoeten dat dolgelukkig is met elkaar en stapelverliefd. Met bewondering luister ik naar hun verhaal, ze genieten van de uitdaging die ze samen zijn aangegaan.

Het is zo mooi om te zien hoe ze als jong stel naast het bouwen aan hun relatie de zorg van de kinderen met liefde samen oppakken en ook dit kleine wondertje verwelkomen.

Ze genieten van de zwangerschap en de kindjes kunnen gewoon niet wachten tot hun broertje of zusje er is. De bevalling laten ze op zich afkomen, Naomi weet dat als de weeën eenmaal doorzetten de geboorte niet lang op zich laat wachten. Ze zijn daarom voorbereid op een snelle bevalling. Zou het mogelijk zijn dan droomt ze ervan om thuis in bad te mogen bevallen maar beide zijn er heel nuchter over. Als het anders gaat dan gepland dan nemen ze het zoals het is. Het belangrijkste is dat ze genieten van de geboortedag en ze beide gezond de bevalling doorstaan.

Naarmate de zwangerschap vordert merkt Naomi toch dat ze zorg voor drie kindjes en een zwangerschap heel wat van haar vergt. Uit de echo’s blijkt dat de placenta uit twee delen bestaat en daardoor besluiten ze mee te gaan in het advies om in het ziekenhuis te gaan bevallen. Wanneer ze richting de 37 weken zwangerschap gaat nemen ze samen met de arts de beslissing om een datum te prikken voor de inleiding. Ze heeft aanhoudende pijn in haar lichaam en langzaam is het op…

Dinsdag 26 november 2019

Ze zijn er helemaal op ingesteld dat ze tegen 17:00 uur mogen bellen om te vragen hoe laat ze zich die avond in het Geboortecentrum mogen melden. Maar dan krijgen ze toch eerder een telefoontje, ze mogen zich om 13:00 uur al melden. Omdat ik weet hoe snel Naomi kan bevallen maak ik mijn agenda zo leeg mogelijk.

Tegen de middag blijkt dat haar lichaam toch nog niet helemaal klaar is voor de bevalling en krijgt ze een ballon ingebracht die ervoor zorgt dat de baarmoedermond klaar is om te gaan ontsluiten. Haar lichaam reageert vrijwel direct en tegen de avond heeft de ballon zijn werk gedaan. Omdat het inmiddels avond is wordt er besloten dat ze niets verder gaan doen en proberen ze nachtrust te krijgen. De planning is dat de volgende ochtend ergens tussen 06:00 en 07:00 uur de vliezen gebroken zullen worden.

Niets zo onvoorspelbaar dan een geboorte

Zoals het gaat in verloskunde is er niets zo onvoorspelbaar dan een bevalling. Bij een poging om de vliezen te breken springt hun wondertje nog alle kanten op. Gelukkig heeft ze inmiddels regelmatige weeën en wordt besloten om tegen 11:00 uur weer opnieuw te kijken of de vliezen gebroken kunnen worden. Rond 11:20 uur krijg ik van Roel een bericht dat de vliezen gebroken zijn en dat ze rond de 4 a 5 cm ontsluiting heeft. Om te voorkomen dat ik straks heel snel in het ziekenhuis moet zijn ga ik alvast richting het ziekenhuis.

Niet veel later kom ik verloskamer 5 binnen. Keurig verzorgt zit Naomi rechtop in bed. Ze straalt aan alle kanten van de gezonde spanning. De afgelopen nacht hebben ze gelukkig nog goed geslapen en ze zijn er helemaal klaar voor om hun wondertje te ontmoeten.

Hoe romantisch het ook lijkt bij een vierde kindje, de familie niet op de hoogte brengen van de bevalling is soms niet heel handig 🙂 Het blijkt nog een hele klus voor Roel om rust te krijgen en alle kindjes goed verzorgt te hebben voor de komende twee dagen. Uiteraard staan opa en oma klaar om te helpen maar dat dit vandaag zou gaan gebeuren hadden ze niet verwacht. Wanneer het nieuws tot iedereen is doorgedrongen is alles binnen no-time geregeld en kunnen ze zich helemaal concentreren op de geboorte.

Pijnmedicatie?

De uren gaan voorbij en wanneer Naomi rond 15:34 met krachtige weeën nog steeds 5 a 6 cm ontsluiting heeft dreigt ze de moed even te verliezen. Gaat haar lichaam nu totaal anders reageren op deze bevalling? Gaat het toch anders dan verwacht? Tussen de weeën door verteld ze nog: “Meestal als ik pijnmedicatie wil dan ga ik zo bevallen”. Nu ze op 5 a 6 cm zit is pijnmedicatie nog niet zo’n slecht idee en samen komen ze tot de conclusie dat ze kiest voor het soort pijnmedicatie dat op de kamer toegediend kan worden.

De weeën gaan door en door en ze weet zich geen enkele houding meer te geven. Ze draait van de rug naar haar zij, gaat staan, alles is gewoon niet fijn. Inmiddels is de verloskundige van de nieuwe dienst al binnengekomen en ergens heeft ze een gevoel om nog maar even op de kamer te blijven. En haar gevoel was helemaal goed want om 15:49 uur is er volledige ontsluiting en om 16:05 uur mag Roel zijn zoon aanpakken die de naam Zebb mag dragen.

Verliefd vanaf de eerste blik

Vanaf de eerste blik is Naomi verliefd, ze zijn zo ontzettend blij, dit kindje voelt als een kado’tje, de bekroning op een nieuw begin. Een begin als een gezin samen! Ook voor Zebb ging dat laatste stukje erg snel en hij heeft moeite om zijn longen goed te kunnen openen. Met een goede harde huil hoop je dan dat de longblaasjes zich goed openen en het ademen vanaf dat moment een stuk makkelijker gaat. Naomi houdt hem goed tegen zich aan terwijl ze genieten van hun kleine wonder wordt hij door de artsen goed in de gaten gehouden.

Na controle van de kinderarts wordt besloten hem nog 1 of 2 daagjes in het ziekenhuis te observeren. Naomi en Roel leggen zich er snel bij neer en gebruiken de tijd om te wennen aan hun kleine mannetje. Gelukkig knapt hij steeds sneller op en krijg ik na 2 dagen een heerlijk vrolijk berichtje: “WE ZIJN THUIS”.

Lieve Naomi & Roel, nogmaals van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie kleine mannetje Zebb. Het was een ontzettend mooie geboorte om te kunnen zien en vastleggen. De liefde voor elkaar spat er vanaf en ik wens jullie ontzettend veel geluk samen. Stiekem knijp ik weer in handen omdat ik weer zo’n fantastisch mooie geboorte heb mogen vastleggen bij twee geweldig ouders. Een plekje waar weer een kindje zo ontzettend goed terechtkomt. Bedankt voor jullie vertrouwen!

Mirjam

Mirjam Cremer Birthphotographer and writer of Birth Stories

Pure Life Geboortefotografie: Gespecialiseerd in zwangerschap– geboorte- en Newbornfotografie

werkzaam in de Regio’s Zuid-Limburg, Noord en Midden-Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant, Gelderland en Utrecht

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd