Geboorte tijdens keizersnede – Liz

Op een warme zomerdag komt er een mailtje binnen van Sandra en Bart. Ze verwachten over een aantal weken hun tweede kindje en willen heel graag de geboorte laten vastleggen. Via social media volgt zij al heel wat jaren geboortereportages en heeft Bart zover gekregen om een keer in gesprek te gaan met een geboortefotograaf. Zeker nu ze verwachten dat hun kindje middels een keizersnede geboren zal worden, wil ze niets liever dan ene geboortereportage tijdens de keizersnede.

Zo mag ik op vrijdagochtend bij Sandra en Bart meer vertellen over geboortefotografie. Terwijl we kennismaken zit Mick van drie te genieten van zijn vrije vrijdagochtend. Voor Mick is dat languit op de bank liggen met een filmpje aan en een heerlijke boterham. Een beetje verlegen komt hij af en toe kijken en er bij zitten.

Aan het einde van het gesprek kijkt Sandra naar Bart. Het is zeker: ze willen de geboorte heel graag vast laten leggen. Er is niets wat je leven zo ingrijpend verandert dan een kind krijgen. Juist dat moment gaat vaak zo snel aan je voorbij. Na de geboorte van Mick weet Sandra door de keizersnede die ze gehad heeft hoe snel alles kan gaan. Je hebt nauwelijks in de gaten dat de operatie gestart is of je kindje ligt al in je armen. Deze keer willen ze graag samen bewust terug kunnen kijken naar alle momenten die zo snel voorbij gaan. Een geboortereportage tijdens keizersnede sluit daar geweldig op aan.

We plannen ook direct een zwangerschapsreportage die Sandra heel graag wil en tijdens die shoot vertelt ze dat ze weinig leuke foto’s van zichzelf heeft. Tijd om daar dus verandering in te brengen. Na een aantal foto’s heeft ze de camera nog nauwelijks in de gaten en nemen we de tijd om een mooie reportage voor ze te maken.

Geboortereportage tijdens keizersnede – donderdag 3 oktober

Omdat hun meisje nog steeds in stuit ligt, staat de keizersnede voor vanochtend gepland. Ze mogen zich om 07:00 uur melden in het ziekenhuis. Tja en daar lig je dan, te wachten tot je naar de operatiekamer wordt gebracht. Het blijft een gek idee dat ze nu nog met haar mooie babybuik in bed ligt en over enkele uren hun meisje in haar armen heeft. Ze doden allebei op hun eigen manier de tijd. De laatste controles zijn gelukkig goed en niet veel later beginnen de voorbereidingen.

Sandra krijgt een prachtige OK-jurk aan. Het infuus prikken is nog wel een dingetje dus dat besluiten ze op de OK te proberen. Eenmaal aangekomen, beginnen de zenuwen toch wel te komen. Wat kruipt die tijd als je aan het wachten bent.

Het team is compleet en het gaat nu echt gebeuren. Samen met Bart word ik naar een aparte ruimte gebracht tot de ruggenprik van Sandra gezet is. Ik blijf het bijzonder vinden dat een geboortereportage tijdens keizersnede mogelijk is.

Wanneer even later ook de kinderartsen gearriveerd zijn, mogen we langzaam naar de operatiekamer gaan. Aan de keizersnede van Mick heeft Sandra alleen maar positieve herinneringen dus ze houdt er rekening mee dat het eigenlijk alleen maar kan tegenvallen.

Wanneer de verdoving goed zit, wordt er langzaam gestart. Ze hebben zo lang naar dit moment uitgekeken. Hoe zal ze eruit zien? Hoe zal ze worden? Op wie zal ze lijken? Allemaal vragen waar ze over enkele minuten achterkomen. Niet veel later gaat het doek iets naar beneden en mogen ze door het plastic venster hun meisje geboren zien worden. Met een prachtig huiltje komt ze ter wereld. Nog helemaal onder het huidsmeer en zo mooi!

Geschrokken van de overgang van mama’s warme buik naar de operatiekamer, laat ze goed van zich horen. Nadat Sandra en Bart haar even hebben kunnen bewonderen, gaat ze snel in de warme doeken. En als de controle erop zit, weer heerlijk warm in de armen van Bart. Ondanks dat ze echt NET geboren is, kijkt ze met prachtige mooie open ogen rond. Nu ze haar bewonderd hebben, vertellen ze vol trots dat dit meisje de naam Liz mag dragen.

Hoe makkelijk de operatie van Mick ging, hoe zwaar valt haar nu deze operatie. Ze heeft pijn van de operatie en haar bloeddruk is ook een beetje van slag. Gelukkig vangt Bart hun meisje op, zodat Sandra even bij kan komen. Wanneer ze een uurtje later met de juiste pijnmedicatie op de ‘recovery’ ligt bij te komen, verheugt ze zich al op het moment dat Mick zijn zusje Liz zal gaan ontmoeten. Deze zwangerschap heeft Mick heel bewust meegekregen en hij verheugt zich vooral op de ballon die hij voor zijn zusje en zichzelf mag uitzoeken. Ondertussen drinkt Liz voor het eerst bij Sandra.

Wanneer ze op de kamer aankomen, blijft Sandra pijn houden, maar het idee dat Mick ieder moment kan komen en de beschuit met muisjes doen wonderen. Niet veel later komt Mick binnen samen met twee grote ballonnen. Een grote roze ballon draagt zijn vader en een mooie blauwe voor hemzelf. Die laat hij voorlopig niet meer los. Met een brede glimlach kijkt hij naar zijn mama en zijn zusje. Wat is ze lief klein en wat ligt ze schattig bij mama.

Binnen enkele minuten is de kamer gevuld met Mick, opa en oma en is iedereen verliefd op dit kleine meisje.

Lieve Sandra en Bart, nogmaals van harte gefeliciteerd met de geboorte van Liz. Voor jullie was het een gek idee te weten wanneer en hoe laat jullie meisje ongeveer geboren zou worden, maar wat is ze mooi! Ik wens jullie heel veel geluk samen en geniet van de mooie tijd die voor jullie ligt.

Het was een voorrecht dit moment voor jullie te mogen vastleggen en jullie te leren kennen. Hopelijk helpen de foto’s jullie om de geboortedag van Liz zo mooi te herinneren als het was.

Mirjam Cremer & Diede Verschuuren Geboortefotograaf en schrijver van geboorteverhalen

Pure Life Geboortefotografie: Gespecialiseerd in zwangerschap– geboorte- en Newbornfotografie

werkzaam in de Regio’s Zuid-Limburg, Noord en Midden-Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant, Gelderland en Utrecht

Wil je graag meer weten over een geboortereportage of een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

We maken graag tijd voor jullie, neem gerust contact met ons op.

 

Ook een geboorte fotograaf bij jouw bevalling?

Meer informatie over geboortefotografie:

Verder lezen:

error: Deze content is beveiligd