In deze wekelijkse blog stellen we iedere week een vraag aan een verloskundige. Wil je graag dat jouw vraag beantwoord wordt? Voel je vrij om je vraag per mail aan mij te sturen via deze link onder vermelding van: Blog: “ de verloskundige” https://www.purelifegeboortefotografie.nl/contact/
In deze eerste blog het woord aan Marianne van Westreenen verloskundige bij Verloskundige praktijk de Ronding (kijk gerust eens naar de site: https://deronding.nl Aan haar stel ik de vraag waarom water vaak tijdens de weeën zo’n goede pijnstiller is. Wanneer tijdens de weeën kun je nu het beste in bad gaan? En wat als je besluit er tijdens de geboorte niet meer uit te willen. We geven Marianne het woord:
Ontspanning
Als je aan warm water denkt, denk je meestal ook gelijk aan ontspanning. Bijvoorbeeld wanneer je een fijne lange wandeling hebt gemaakt of intensief hebt gesport, er is niets zo fijn als een heerlijke warme douche of bad erna. Water zorgt echt voor ontspanning. Er zijn mensen die denken dat dit te maken heeft met onze start in het leven namelijk in warm vruchtwater. En wat is er nou fijner dan vanuit dat warme vruchtwater zacht en natuurlijk geboren te worden in warm water? Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die in water bevallen een kortere ontsluitingsperiode hadden, minder vaak ingeknipt of ingescheurd waren en minder behoefte hadden aan pijnmedicatie. Water werkt dus als een natuurlijke pijnstiller.
Warm water heeft een pijnstillende werking
Goede redenen waarom steeds meer vrouwen graag gebruik willen maken van de ontspannende en daardoor pijnstillende werking van warm water tijdens de bevalling. Dit kan natuurlijk onder de douche, maar nog meer optimaal in een bad. Voordelen van een bad zijn dat je heel makkelijk een andere houding aan kunt nemen, je wordt als het ware gedragen en gesteund door het water. Door de ontspanning van het warme water gaan je bloedvaten wijder openstaan waardoor je bloeddruk verlaagd en er minder kans is op stress bij de baby.
Door het warme water en de ontspanning wordt de afgifte van oxytocine gestimuleerd waardoor weeën worden versterkt , maar weeën worden minder pijnlijk ervaren doordat er door de ontspanning meer endorfinen (natuurlijk pijnstillingshormoon) wordt aangemaakt. Weefsel worden zachter en beter doorbloed waardoor de kans op inscheuren wordt verkleind.
Wat is “te vroeg”
Wanneer je gaat bevallen voel je zelf heel goed aan wanneer je graag in bad zou willen. Soms is het in de begin fase juist nog fijn om wat rond te kunnen lopen. Wat kan gebeuren als je “te vroeg” in bad stapt is dat door de ontspanning de weeën even wegvallen. Daarom het meest geschikte moment om in bad te gaan meestal vanaf zo’n 5 cm. ontsluiting wanneer de actieve fase van de bevalling begint. Vaak is dit ook het moment wanneer de weeën krachtiger worden en ontstaat er ook vanzelf de behoefte aan verlichting van weeënpijn.
Het is prachtig om te zien als een zwangere dan in een heerlijk warm bad glijdt en zij de rust en ontspanning weer kan herpakken tussen de weeën door. Maar ook om te zien dat zij de steeds sterker wordende weeën weer kan opvangen. Meestal gebeurt dit binnen een klein half uurtje.
Een badbevalling is helaas niet voor iedereen weggelegd. Soms zijn er redenen waarom er niet in bad kan worden bevallen. Daarnaast begeleiden niet alle verloskundigen een badbevalling. Bespreek dus altijd je wens om in water te bevallen met je verloskundige.
Waarom geen “normaal” bad
Verder is een “normaal” bad niet geschikt om in te bevallen. Het is te krap, te ondiep, koelt te snel af en niet werkbaar voor de verloskundige door de beperkte ruimte. Het is zeker wel mogelijk om tijdens te ontsluiting gebruik te maken van een “normaal” bad. Wil je in water bevallen? Informeer dan naar een bevalbad voor thuis. Vanaf medio juli is het ook mogelijk om in het nieuwe Zuyderland Geboortecentrum in bad te bevallen met je eigen verloskundige.
Marianne ontzettend bedankt voor het openen van deze nieuwe blog!
Liefs Mirjam