fbpx

De verloskundige aan het woord – Navelstreng omstrengeling

Als geboortefotograaf komen we regelmatig een omstrengeling van de navelstreng tegen tijdens de geboorte. Verloskundige Lindsey Verbeek van verloskundigenpraktijk Stein vertelt meer over de navelstreng om de nek van een baby en hoe dit kan gebeuren.

Navelstreng om nek

De navelstreng is de verbinding tussen moeder en kind. Het is gemiddeld 60 cm lang en heeft ongeveer een doorsnede van 2 cm. Het verzorgt de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar je baby. De navelstreng bestaat uit 3 bloedvaten. Twee arteriën en een vene. De vene zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar de baby toe en de arteriën zorgen voor de afvoer van zuurstofarm bloed. Om de 3 vaten heen zit de Gelei van Wharton. Dit is een substantie die ervoor zorgt dat de navelstreng niet dicht gedrukt wordt en de bloedvaten beschermd blijven. De streng zorgt er samen met de placenta (oftewel moederkoek) voor dat je kindje kan groeien en zuurstof krijgt gedurende de zwangerschap en de bevalling. Ze zijn dus onmisbaar!

Kindjes zijn beweeglijk in de buik. Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Dit noemen we een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.

Twee soorten verstrengelingen

  • Losse omstrengeling
    Zoals het woord al zegt, zit de navelstreng bij een losse omstrengeling, los om het nekje van de baby. Deze omstrengeling vormt geen probleem voor je kindje. Kinderen hebben er geen last van en de zuurstoftoevoer wordt hierdoor niet belemmerd. Kindjes kunnen met deze omstrengeling ook zonder problemen geboren worden. Vaak is de navelstreng heel makkelijk af te schuiven. Soms is dat niet eens nodig.
  • Strakke omstrengeling
    Bij een strakke omstrengeling zit de navelstreng strak om het nekje van de baby. Het kan voorkomen dat tijdens weeën de navelstreng een beetje dichtgedrukt wordt. Je hoort dit tijdens de bevalling meestal aan de hartslag van de baby. Ook met een strakke omstrengeling kan het kindje in de meeste gevallen gewoon geboren worden. Soms kan het nodig zijn de navelstreng al wat eerder door te knippen zodat het kindje volledig geboren kan worden.

Op de foto zie je een mooi voorbeeld van een strakke omstrengeling. Ook zie je dat dit kindje ondanks deze omstrengeling, zonder problemen ter wereld komt! 

navelstreng om nek - pure life geboortefotografiePure Life Geboortefotografie bedankt Lindsey hartelijk voor haar mooie en uitgebreide uitleg over de omstrengelingen. Meer ‘Verloskundige aan het woord’ blogs lees je op onze blog.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.